Zonnestorm beschadigt twee satellieten

De uitbarstingen op de zon voorbije dagen hebben twee Japanse satellieten onherstelbaar beschadigd. Eind vorige week vonden op de zon gigantische uitbarstingen plaats, waardoor elektrisch geladen materie naar de Aarde werd geslingerd.

(meer…)

Lees verder Zonnestorm beschadigt twee satellieten

China schiet eigen astronaut de lucht in

China heeft woensdagochtend om 3.00 uur Nederlandse tijd na elf jaar voorbereiding zijn eerste bemande ruimteraket gelanceerd. China is daarmee het derde land, na de voormalige Sovjetunie en de Verenigde Staten, dat een mens in de ruimte schiet.

(meer…)

Lees verder China schiet eigen astronaut de lucht in

2 nieuwe manen bij Uranus

Astronomen hebben bij de planeet Uranus twee nieuwe manen ontdekt. Met een doorsnee van twaalf tot zestien kilometer zijn het de kleinste van de 24 manen die tot nu bij de gigantische gas planeet werden gevonden. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag bekendgemaakt.

(meer…)

Lees verder 2 nieuwe manen bij Uranus

Er komt een einde aan de sonde Galileo

Zondag komt er een einde aan de 14 jaar lange durende missie van de Amerikaanse Galileo, een van de meest succesvolle ruimtemissies ooit. Galileo duikt de atmosfeer van de planeet Jupiter binnen en wordt daar dan verpletterd door de hitte en de druk. Dat zou nog interessante informatie over de planeet moeten opleveren. Galileo werd in 1898 gelanceerd door het ruimteveer Atlantis. Na twee scheervluchten langs de Aarde en een langs Venus werd het tuig richting Jupiter geslingerd. Onderweg maakte het nog foto’s van enkele asteroïden, de eerste keer dat zoiets van dichtbij gebeurde.

(meer…)

Lees verder Er komt een einde aan de sonde Galileo

NASA gaat weer ruimteveren lanceren

NASA gaat volgend voorjaar weer ruimteveren lanceren. De NASA heeft door het ongeluk voor de veiligheid geen ruimteveren meer gelanceerd. Als volgend jaar de ruimteveren weer de lucht in gaan, worden er minder mensen meegebracht.

(meer…)

Lees verder NASA gaat weer ruimteveren lanceren

Ramp Columbia is schuld van NASA

De ramp met her ruimteveer Columbia begin dit jaar was voor een groot deel te wijten aan slecht manage met bij de ruimtevaartorganisatie NASA. Dat concludeert de commissie die de ramp heeft onderzocht. Volgens het rapport heeft de leiding van de rampzalige missie waarschuwingen van technici over mogelijke schade aan de Shuttle genegeerd.

(meer…)

Lees verder Ramp Columbia is schuld van NASA

Mars dichtst bij Aarde in 60.000 jaar

Eind augustus en begin september zal de planeet Mars het dichtst bij de Aarde staan in 60.000 jaar. Mars komt op amper 56 miljoen kilometer van de aarde te staan. Zelfs de ijskappen van de Rode Planeet kunnen dan de telescoop worden waargenomen.

(meer…)

Lees verder Mars dichtst bij Aarde in 60.000 jaar

Marsrobot is gelanceerd

De V.S. hebben op Cape Caraveral een tweede onbemande sonde naar Mars gelanceerd. Het vertrek is verschillende keren uitgesteld om technische redenen of omdat het weer in Florida te slecht was.

(meer…)

Lees verder Marsrobot is gelanceerd

Lancering Marsrobot nog een keer opnieuw uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van de Marsrobot Opportunity zondag opnieuw uitgesteld. Een deel van de isolatie van de Delta-raket, die de sonde in de nacht van zondag op maandag in de ruimte zou brengen. De raket zou voor 15 juli de lucht ingaan zij NASA. De Marsrobot kostte ongeveer 800 miljoen dollar.

(meer…)

Lees verder Lancering Marsrobot nog een keer opnieuw uitgesteld

Lancering Marsrobot opnieuw uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van de Marsrobot Opportunity zondag opnieuw uitgesteld. Een deel van de isolatie van de Delta-raket, die de sonde in de nacht van zondag op maandag in de ruimte zou brengen, bleek los te zitten.

(meer…)

Lees verder Lancering Marsrobot opnieuw uitgesteld

De Mars Express is met succes al langs de maan gevlogen

De Mars Express is met succes al langs de maan gevlogen. De Mars Express vloog op 4 juni 2003 langs de aardse satelliet en had al 386.000 kilometer afgelegd. Woensdagmiddag worden de lanceerklemmen rond de Beagle 2 losgemaakt. De raket vloog met 3 kilometer per seconde langs de maan.

(meer…)

Lees verder De Mars Express is met succes al langs de maan gevlogen

De Mars Express is met succes gelanceerd uit Kazachstan

De Mars Express bevat ook het allereerste sonde dat van Europa dat naar Mars gaat. De sonde zal op Mars naar vloeibaar water zoeken (Beagle 2) en een andere satelliet zal als kunstmaan om de Rode Planeet draaien. De eerste foto’s worden verwacht in eind december 2003. De Mars Express zal er rond begin volgend jaar landen.

(meer…)

Lees verder De Mars Express is met succes gelanceerd uit Kazachstan

End of content

No more pages to load