Doorzoek 2003

Twee Europees-Russische ruimtemissie

Een Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Russische tegenhanger RKA hebben een akkoord gesloten over twee gemeenschappelijke ruimtemissies. Die zullen plaatsvinden in de onbemande ruimtecapsules Foton M2 en M3.

Zonnestorm beschadigt twee satellieten

De uitbarstingen op de zon voorbije dagen hebben twee Japanse satellieten onherstelbaar beschadigd. Eind vorige week vonden op de zon gigantische uitbarstingen plaats, waardoor elektrisch geladen materie naar de Aarde werd geslingerd.

Zonnestorm komt op de Aarde af

Sinds woensdagochtend wordt de Aarde bestookt door de sterkste uitbarsting van de zon in dertig jaar. Zonnematerie vliegt tegen meer dan 2000 kilometer per seconde recht op de Aarde af.

Yang Liwei terug op Aarde

De eerste bemande ruimteraket van China is teruggekeerd naar Aarde. De Shenzhou 5 is rond half een vannacht geland in het binnenland van Mongolië.

China schiet eigen astronaut de lucht in

China heeft woensdagochtend om 3.00 uur Nederlandse tijd na elf jaar voorbereiding zijn eerste bemande ruimteraket gelanceerd. China is daarmee het derde land, na de voormalige Sovjetunie en de Verenigde Staten, dat een mens in de ruimte schiet.

Het heelal is niet oneindig

Het heelal is niet oneindig en heeft de vorm van een voetbal. Dat zeggen enkele Amerikaanse en Franse astronomen in een artikel in het magazine Nature.

Een meteoriet inslag in India

Een meteoriet inslag in India
Minstens 20 mensen gewond na meteoriet inslag in India. Diverse meldingen uit India melden een enorme vuurbol aan de hemel in de provincie Orissa.

2 nieuwe manen bij Uranus

Astronomen hebben bij de planeet Uranus twee nieuwe manen ontdekt. Met een doorsnee van twaalf tot zestien kilometer zijn het de kleinste van de 24 manen die tot nu bij de gigantische gas planeet werden gevonden. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag bekendgemaakt.

Er komt een einde aan de sonde Galileo

Zondag komt er een einde aan de 14 jaar lange durende missie van de Amerikaanse Galileo, een van de meest succesvolle ruimtemissies ooit. Galileo duikt de atmosfeer van de planeet Jupiter binnen en wordt daar dan verpletterd door de hitte en de druk. Dat zou nog interessante informatie over de planeet moeten opleveren. Galileo werd in 1898 gelanceerd door het ruimteveer Atlantis. Na twee scheervluchten langs de Aarde en een langs Venus werd het tuig richting Jupiter geslingerd. Onderweg maakte het nog foto’s van enkele asteroïden, de eerste keer dat zoiets van dichtbij gebeurde.

We weten bijna hoe de maan is ontstaan

Dankzij de vondst van een reeks stoffen op de maan kunnen wetenschappers wellicht binnenkort de vraag naar het ontstaan van de maan uitklaren, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt.

Lancering Space Shuttle loopt vertraging op

De eerstvolgende vlucht met een Space Shuttle zal niet in maart volgend jaar plaatsvinden en mogelijk zelfs niet voor halverwege de zomer. Dat maakte de leider van het shuttleprogramma van de NASA, Bill Parsons, dinsdag bekend.

NASA gaat weer ruimteveren lanceren

NASA gaat volgend voorjaar weer ruimteveren lanceren. De NASA heeft door het ongeluk voor de veiligheid geen ruimteveren meer gelanceerd. Als volgend jaar de ruimteveren weer de lucht in gaan, worden er minder mensen meegebracht.

Ramp Columbia is schuld van NASA

De ramp met her ruimteveer Columbia begin dit jaar was voor een groot deel te wijten aan slecht manage met bij de ruimtevaartorganisatie NASA. Dat concludeert de commissie die de ramp heeft onderzocht. Volgens het rapport heeft de leiding van de rampzalige missie waarschuwingen van technici over mogelijke schade aan de Shuttle genegeerd.

Mars dichtst bij Aarde in 60.000 jaar

Eind augustus en begin september zal de planeet Mars het dichtst bij de Aarde staan in 60.000 jaar. Mars komt op amper 56 miljoen kilometer van de aarde te staan. Zelfs de ijskappen van de Rode Planeet kunnen dan de telescoop worden waargenomen.

Russische raket voor Venus Express

De Europese satelliet Venus Express zal in 2005 worden gelanceerd met een Russische Sojoez-raket. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zegt vertrouwen te hebben in de Russische draagraket.

Marsrobot is gelanceerd

De V.S. hebben op Cape Caraveral een tweede onbemande sonde naar Mars gelanceerd. Het vertrek is verschillende keren uitgesteld om technische redenen of omdat het weer in Florida te slecht was.

Lancering Marsrobot nog een keer opnieuw uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van de Marsrobot Opportunity zondag opnieuw uitgesteld. Een deel van de isolatie van de Delta-raket, die de sonde in de nacht van zondag op maandag in de ruimte zou brengen. De raket zou voor 15 juli de lucht ingaan zij NASA. De Marsrobot kostte ongeveer 800 miljoen dollar.

Lancering Marsrobot opnieuw uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van de Marsrobot Opportunity zondag opnieuw uitgesteld. Een deel van de isolatie van de Delta-raket, die de sonde in de nacht van zondag op maandag in de ruimte zou brengen, bleek los te zitten.

Astronaut Kuipers in mei 2004 de ruimte in!

Het Russische Lucht- en Ruimtevaart Agentschap heeft maandag een aantal contracten goedgekeurd met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA die moeten leiden tot de lancering van de eerste Nederlandse astronaut vanaf Russisch grondgebied.

De Mars Express is met succes al langs de maan gevlogen

De Mars Express is met succes al langs de maan gevlogen. De Mars Express vloog op 4 juni 2003 langs de aardse satelliet en had al 386.000 kilometer afgelegd. Woensdagmiddag worden de lanceerklemmen rond de Beagle 2 losgemaakt. De raket vloog met 3 kilometer per seconde langs de maan.

De Mars Express is met succes gelanceerd uit Kazachstan

De Mars Express bevat ook het allereerste sonde dat van Europa dat naar Mars gaat. De sonde zal op Mars naar vloeibaar water zoeken (Beagle 2) en een andere satelliet zal als kunstmaan om de Rode Planeet draaien. De eerste foto’s worden verwacht in eind december 2003. De Mars Express zal er rond begin volgend jaar landen.