Doorzoek juni 2003

Lancering Marsrobot opnieuw uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van de Marsrobot Opportunity zondag opnieuw uitgesteld. Een deel van de isolatie van de Delta-raket, die de sonde in de nacht van zondag op maandag in de ruimte zou brengen, bleek los te zitten.

Astronaut Kuipers in mei 2004 de ruimte in!

Het Russische Lucht- en Ruimtevaart Agentschap heeft maandag een aantal contracten goedgekeurd met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA die moeten leiden tot de lancering van de eerste Nederlandse astronaut vanaf Russisch grondgebied.

De Mars Express is met succes al langs de maan gevlogen

De Mars Express is met succes al langs de maan gevlogen. De Mars Express vloog op 4 juni 2003 langs de aardse satelliet en had al 386.000 kilometer afgelegd. Woensdagmiddag worden de lanceerklemmen rond de Beagle 2 losgemaakt. De raket vloog met 3 kilometer per seconde langs de maan.

De Mars Express is met succes gelanceerd uit Kazachstan

De Mars Express bevat ook het allereerste sonde dat van Europa dat naar Mars gaat. De sonde zal op Mars naar vloeibaar water zoeken (Beagle 2) en een andere satelliet zal als kunstmaan om de Rode Planeet draaien. De eerste foto’s worden verwacht in eind december 2003. De Mars Express zal er rond begin volgend jaar landen.