Doorzoek september 2003

Een meteoriet inslag in India

Een meteoriet inslag in India
Minstens 20 mensen gewond na meteoriet inslag in India. Diverse meldingen uit India melden een enorme vuurbol aan de hemel in de provincie Orissa.

2 nieuwe manen bij Uranus

Astronomen hebben bij de planeet Uranus twee nieuwe manen ontdekt. Met een doorsnee van twaalf tot zestien kilometer zijn het de kleinste van de 24 manen die tot nu bij de gigantische gas planeet werden gevonden. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag bekendgemaakt.

Er komt een einde aan de sonde Galileo

Zondag komt er een einde aan de 14 jaar lange durende missie van de Amerikaanse Galileo, een van de meest succesvolle ruimtemissies ooit. Galileo duikt de atmosfeer van de planeet Jupiter binnen en wordt daar dan verpletterd door de hitte en de druk. Dat zou nog interessante informatie over de planeet moeten opleveren. Galileo werd in 1898 gelanceerd door het ruimteveer Atlantis. Na twee scheervluchten langs de Aarde en een langs Venus werd het tuig richting Jupiter geslingerd. Onderweg maakte het nog foto’s van enkele asteroïden, de eerste keer dat zoiets van dichtbij gebeurde.

We weten bijna hoe de maan is ontstaan

Dankzij de vondst van een reeks stoffen op de maan kunnen wetenschappers wellicht binnenkort de vraag naar het ontstaan van de maan uitklaren, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt.

Lancering Space Shuttle loopt vertraging op

De eerstvolgende vlucht met een Space Shuttle zal niet in maart volgend jaar plaatsvinden en mogelijk zelfs niet voor halverwege de zomer. Dat maakte de leider van het shuttleprogramma van de NASA, Bill Parsons, dinsdag bekend.

NASA gaat weer ruimteveren lanceren

NASA gaat volgend voorjaar weer ruimteveren lanceren. De NASA heeft door het ongeluk voor de veiligheid geen ruimteveren meer gelanceerd. Als volgend jaar de ruimteveren weer de lucht in gaan, worden er minder mensen meegebracht.