Volgende week eerste Chinese astronaut in de ruimte

Volgende week eerste Chinees de ruimte in. Voor 15 oktober zou de eerste bemande Chinese raket de ruimte ingaan. Dat meldt Xinhua News Agency, het persagentschap van de Chinese overheid.

Als alles goed gaat wordt China de derde natie in de wereld die in staat is om mensen in de ruimte te brengen, na Rusland en de Verenigde Staten. Het ruimtetuig, de Shenzhou 5, zal met een Lange Mars 2F-draagraket naar boven gaan.

De Shenzhou stijgt op vanuit de lanceerbasis Jin quan in de Gobiwoestijn. De capsule zal 14 keer rond de Aarde cirkelen, en dan landen in de vlaktes van Mongolië. China voerde al vier onbemande vluchten uit om de systemen te testen. Vermoedelijk gaat één bemanningslid aan boord, al zijn er drie plaatsen in het ruimtetuig. De keuze valt waarschijnlijk op Wu Jie of Li Qinglong, zij trainden met Russische kosmonauten in Sterrenstad.

De lancering moet plaatsvinden vlak na het jaarlijkse grote congres van de communistische partij. Een mens in de ruimte brengen is voor de Chinese overheid een erezaak: ze willen de natie en de wereld tonen wat China in zijn mars heeft.