NASA lanceert op 12 januari Deep Impact sonde

Op 12 januari zal de Deep Impact sonde gelanceerd worden. De sonde zal een 360 kilo wegend projectiel op komeet Tempel 1 laten inslaan die daarbij een krater vormt. Zo wil de ruimtevaartorganisatie de kans krijgen om het binnenste gedeelte van de komeet te onderzoeken.

(meer…)

Lees verder NASA lanceert op 12 januari Deep Impact sonde

Asteroïde MN4 vormt geen bedreiging meer

Volgens wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vormt de asteroïde MN4 geen bedreiging meer. De asteroïde, die een grootte heeft van ongeveer 400 meter, leek op een mogelijke ramkoers met onze Blauwe planeet te liggen. Maakt u zich geen zorgen, want MN4 zal de aarde volgens de laatste berekeningen niet raken.

(meer…)

Lees verder Asteroïde MN4 vormt geen bedreiging meer

Bemanning ISS heeft weer voldoende voedsel

Russische ruimtevaartautoriteiten hebben vanmorgen bekend gemaakt dat de Progress M-15 succesvol is gekoppeld aan het International Space Station. Het vrachtschip heeft voor ruim 112 dagen eten bij zich. De Progress M-15 bracht ook nog een aantal andere dingen mee, zoals water, brandstof, zuurstof en een paar kerstgeschenken.

(meer…)

Lees verder Bemanning ISS heeft weer voldoende voedsel

NASA klaar om Deep Impact sonde te lanceren

NASA heeft aangekondigd dat het op 12 januari 2005 de Deep Impact ruimtesonde wil lanceren. De 360 kilo wegende sonde zal zich op komeet Tempel 1 inslaan en zo een krater vormen. Zo wil de ruimtevaartorganisatie de kans krijgen om het binnenste gedeelte van de komeet te onderzoeken.

(meer…)

Lees verder NASA klaar om Deep Impact sonde te lanceren

Nieuwe aanwijzing voor water op planeet Mars

NASA meldt dat marsrover Spirit een nieuw mineraal heeft ontdekt dat erop wijst dat er in het verleden water aanwezig was op planeet Mars. “Wetenschappers, die het mineraal goethiet noemen, is herkend tijdens een onderzoek van Spirit”, aldus het Jet Propulsion Laboratory (JPL).

(meer…)

Lees verder Nieuwe aanwijzing voor water op planeet Mars

Alle Cassini foto’s van week 50

In de Cassini update van deze week zien we dit keer 5 nieuwe foto’s. Om te beginnen zijn de resultaten van de fly-by lang Iapetus mooi. We zien dit keer verschillende kanten van de maan en nog veel meer. Ook wierp Cassini zijn camera op het ringensysteem van Saturnus, wat resulteerde in prachtige plaatjes.

(meer…)

Lees verder Alle Cassini foto’s van week 50

Meteorenzwerm Geminiden in aantocht

De bekende meteorenzwerm de Geminiden is in de nacht van 13 en 14 december te zien aan de nachtelijke sterrenhemel in het oosten. Doordat het op 12 december nieuwe maan is, zijn de omstandigheden goed om de zwerm te bekijken.

(meer…)

Lees verder Meteorenzwerm Geminiden in aantocht

Huygens-sonde klaar voor landing op Titan

De Europese Huygens-sonde is volgens de laatste systeemcontroles gereed voor de landing op maan Titan, die op 14 januari volgend jaar zal plaatsvinden. De sonde zal voornamelijk metingen gaan verrichten op de mysterieuze maan. Ook zullen we foto’s kunnen verwachten van het nog onbekende oppervlak van de maan.

(meer…)

Lees verder Huygens-sonde klaar voor landing op Titan

De buitenkant van de B-ring

Er is weer in een nieuw plaatje gemaakt door de Cassini sonde. Deze keer heeft hij een foto gemaakt van de buitenkant van de B-ring met subtiele details. De ringen lopen zo mooi gelijk, dat er geen misvormingen te zien zijn.

(meer…)

Lees verder De buitenkant van de B-ring

Pijl op het oppervlak van Titan

Cassini wetenschappers zijn nu begonnen met het oppervlak te onderzoeken van Titan aan de hand van de foto’s die onlangs tijdens de fly-by werden genomen. Om de grootste maan van Saturnus, Titan, te begrijpen hebben zij een interessante pijlpuntvormige eigenschap gevonden, die in het centrum te zien is op de radarfoto.

(meer…)

Lees verder Pijl op het oppervlak van Titan

X-43A vestigt nieuw snelheidsrecord

Het vliegtuig X-43A van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft gisteravond alsnog een nieuw snelheidsrecord gevestigd. Het supersonisch vliegtuig haalde een snelheid van maarliefst 11.000 kilometer per uur. Maandagavond werd de vlucht uitgesteld door een aantal technische problemen.

(meer…)

Lees verder X-43A vestigt nieuw snelheidsrecord

Vannacht Venus en Jupiter samenstand

In de nacht van donderdag 4 november op vrijdag 5 november zal er iets bijzonders te zien zijn in de vroege morgen. De planeten Venus en Jupiter zullen maar 1 graad van elkaar verwijderd zijn. Genoeg reden dus om te kijken!

(meer…)

Lees verder Vannacht Venus en Jupiter samenstand

Briljante foto’s van maan Titan

Ruimtesonde Cassini heeft een prachtige foto gemaakt van de grootste maan van Saturnus, Titan, waarop veel oppervlaktedetails te zien zijn. Het beeld dat op 24 oktober 2004 ontvangen werd op Aarde, heeft een hoog contrast.

(meer…)

Lees verder Briljante foto’s van maan Titan

Oktober is een prachtige maand voor de amateur astronoom

De maand oktober is dit jaar een prachtige maand voor de amateur astronoom. Op 28 oktober 2004 zal de maan verduisterd worden door de Aarde. Dit noemen we een maansverduistering. Ook de Orioniden, een bekende meteorietenregen is in aantocht en ster Vega is te bewonderen als een heldere stip aan de sterrenhemel na zonsondergang.

(meer…)

Lees verder Oktober is een prachtige maand voor de amateur astronoom

Russen gaan Jupiter’s maan Europa onderzoeken op leven

Russen gaan Jupiter’s maan Europa onderzoeken op leven
Volgens Russische wetenschappers moet er niet alleen leven zijn op buurplaneet Mars, maar ook op Jupiter’s maan Europa. Experts zeggen dat er zich een oceaan onder de dikke ijslaag van de maan bevindt en dat er sprake zou kunnen zijn van leven. “Het zou raar zijn als er geen leven op maan Europa is”, aldus Mikhail Marov, een lid van de Russische academie voor wetenschap.

(meer…)

Lees verder Russen gaan Jupiter’s maan Europa onderzoeken op leven

Nieuwe bemanning ISS wordt op 13 oktober a.s. gelanceerd

De tiende bemanning van het Internationaal ruimte station (ISS) wordt met een Soyuz-raket vanuit Bajkonoer, Kazachstan, op 13 oktober aanstaande gelanceerd om 11.06 uur. De Amerikaan Leroy Chiao en de Rus Salidzjan Sjaripov zullen 6 maanden in het ISS verblijven. De militaire gastkosmonaut Joeri Sjargin zal maar 10 dagen in het ISS blijven.

(meer…)

Lees verder Nieuwe bemanning ISS wordt op 13 oktober a.s. gelanceerd

Arianespace wil 50 satellieten lanceren in 2007

Arianespace heeft aangekondigd dat ze in 2007 vijftig nanosatellieten wil lanceren ter gelegenheid van de eerste satellietlancering door de mens in 1957. In 2007 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste satellietlancering plaatsvond, de Russische Sputnik.

(meer…)

Lees verder Arianespace wil 50 satellieten lanceren in 2007

Het is onrustig in het centrum van de Melkweg

Volgens wetenschappers bevindt zich al een lange tijd een groot supermassief zwart gat in het centrum van ons Melkwegstelsel, omringd door miljoenen sterren. Deze sterren blijken allemaal veel dichter op elkaar te zijn dan de afstand tussen de zon en andere sterren in het buitenste gedeelte.

(meer…)

Lees verder Het is onrustig in het centrum van de Melkweg

SpaceShipOne vliegt maandag voor de tweede keer

Het Amerikaanse SpaceShipOne zal maandag voor de tweede keer een ruimtevlucht maken. De organisatie van de Ansari X-Prize heeft officieel bevestigt dat SpaceShipOne woensdag een hoogte 103 kilometer gehaald heeft. Hiermee is het team van SpaceShipOne nu de grootste kanshebber op de hoofdprijs.

(meer…)

Lees verder SpaceShipOne vliegt maandag voor de tweede keer

Lancering Space Shuttle pas na mei 2005

De Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA heeft bekend gemaakt dat het niet in maart weer gaat beginnen met het Space Shuttle programma, maar pas na mei 2005. Dit is het gevolg van de orkanen Frances en Jeanne, die deze maand het gebied rondom het Kennedy Space Center troffen, waarbij veel apparatuur kapot ging.

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle pas na mei 2005

Richard Branson wil mogelijk eerste commerciële vlucht

De Britse miljardair Richard Branson wil mogelijk de eerste commerciële ruimtevluchten gaan lanceren, dit maakte hij maandag middag bekend. Branson wil daarvoor gaan samenwerken met het Amerikaanse SpaceShipOne, die in juni dit jaar als eerste een volledige particuliere ruimtevlucht maakte.

(meer…)

Lees verder Richard Branson wil mogelijk eerste commerciële vlucht

Alle Cassini foto’s van de afgelopen week

Ruimtesonde Cassini heeft de afgelopen week de Aarde 4 prachtige foto’s laten zien van Saturnus, haar manen en natuurlijk de ringen. De foto’s zijn tussen 27 juli en 11 augustus gemaakt. Ondertussen word er gespannen gewacht op Cassini’s 2e fly-by bij de grootste maan van Saturnus, maan Titan, die op 26 oktober a.s. plaats vind.

(meer…)

Lees verder Alle Cassini foto’s van de afgelopen week

Lancering hoofdbemanning ISS uitgesteld

De lancering van de nieuwe hoofdbemanning van het International Space Station (ISS) is in plaats van 9 oktober verzet naar 11 oktober, zo maakte woordvoerder Vjatsjeslav Davidenko van het Russische ruimtevaartbureau FSA woensdagmiddag bekend.

(meer…)

Lees verder Lancering hoofdbemanning ISS uitgesteld

NASA verlengt missie Spirit en Opportunity

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft afgelopen week bekend gemaakt dat het de missie van de twee Marsrovers Spirit en Opportunity met minimaal een half jaar wil verlengen. De twee Marsrovers zijn allebei in januari 2004 op Mars geland. Geschat werd dat de missie ongeveer 3 maanden zou duren, maar beide rovers deden het zo goed, waardoor NASA er nog eens 5 maanden bij deed.

(meer…)

Lees verder NASA verlengt missie Spirit en Opportunity

Steeds meer bewijs voor leven op Mars

Uit recente analyses van de Europese Mars Express blijkt dat de hoeveelheid waterdamp en methaan in de Martiaanse atmosfeer sterk aan het toenemen is op dit moment. Uit dit onderzoek kan worden opgemaakt dat de kans op leven op Mars aanzienlijk groter is dan gedacht. De resultaten zullen komende Maandag worden vrijgegeven door het Italiaanse Ruimtebureau (ASI) in Ischia.

(meer…)

Lees verder Steeds meer bewijs voor leven op Mars

Nederland investeert in Gaia-missie

In 2010 zal de Europese ruimtevaartorganisatie Gaia lanceren. Het belangrijkste wetenschappelijke doel van de Gaia-missie is het ontrafelen van de structuur en ontstaansgeschiedenis van de melkweg. Ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) draagt aan deze missie bij.

(meer…)

Lees verder Nederland investeert in Gaia-missie

Wervelende wolken, manen, ringen en nog veel meer

De Amerikaanse en Europese ruimtesonde Cassini heeft de afgelopen week prachtige kleur en zwart-wit foto’s gemaakt van Saturnus, haar ringensysteem, verschillende manen en natuurlijk de atmosfeer van de planeet. Het is inmiddels al de 289ste foto die de sonde heeft gemaakt sinds haar fly-by bij de planeet Jupiter.

(meer…)

Lees verder Wervelende wolken, manen, ringen en nog veel meer

Mira-sterren waarschijnlijk minder groot dan gedacht

Als een ster aan het eind van z’n leven is, verandert hij ineens in een rode (super)reus, die op dat moment zeer instabiel is en veel materie de ruimte in slingert. In ons melkwegstelsel zijn de afgelopen jaren veel van dat soort sterren gevonden. Naar het bekende prototype Mira (de wonderbaarlijke) in het sterrenbeeld ‘Walvis’ worden ze Mira-sterren genoemd.

(meer…)

Lees verder Mira-sterren waarschijnlijk minder groot dan gedacht

X-Prize deelnemers naderen de lancering

Komende maand zou voor het eerst in de geschiedenis de Ansari X-Prize uitgereikt kunnen worden. 24 verschillende kandidaten strijden om de geldprijs ter waarde van 10 miljoen dollar. Het is de bedoeling om twee succesvolle ruimtevluchten met bemanning uit te voeren in 2 weken tijd.

(meer…)

Lees verder X-Prize deelnemers naderen de lancering

Kennedy Space Center maakt zich klaar voor orkaan Ivan

De staat Florida en een groot gedeelte van de Verenigde Staten maakt zich inmiddels klaar voor de volgende orkaan: de verwoestende orkaan Ivan. Voorspelt word dat deze orkaan ook over het Kennedy Space Center trekt en daar waarschijnlijk opnieuw grote schade zal aanrichten. Het is de tweede keer deze maand dat een orkaan over het KSC trekt, de vorige keer was het de orkaan Frances.

(meer…)

Lees verder Kennedy Space Center maakt zich klaar voor orkaan Ivan

Cassini maakt prachtige foto van wervelende wolken Saturnus

De ruimtesonde Cassini heeft op 7 augustus 2004 een prachtige foto gemaakt van planeet Saturnus waarop de onrustige atmosfeer te zien is met een paar grote stormen en wervelwolken. Cassini maakte deze foto op een afstand van 8,4 miljoen kilometer (5,2 miljoen mijlen) met haar Narrow Angle camera.

(meer…)

Lees verder Cassini maakt prachtige foto van wervelende wolken Saturnus

Verschillende zonnedeeltjes uit capsule van Genesis gered

Van de meegebrachte zonnedeeltjes, die de Genesis sonde vanaf 2001 heeft opgevangen met een plaat van diamant en goud, is toch een deel gered. De sonde sloeg woensdag in de woestijn van Utah te pletter met een snelheid van maarliefst 160 kilometer per uur. De Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA maakte dit vrijdag op haar website bekend.

(meer…)

Lees verder Verschillende zonnedeeltjes uit capsule van Genesis gered

Astronomen fotograferen voor het eerst een exoplaneet

Astronomen hebben met de Europese Very Large Telescope die zich bevind in het land Chili voor het eerst in de geschiedenis een exoplaneet gefotografeerd. De exoplaneet heeft 5 keer de massa van de planeet Jupiter en haar ster is een zwakke, jonge bruine dwerg. De exoplaneet (die op de foto als een rode stip gezien word) bevind zich met haar ster op circa 230 lichtjaar afstand van de Aarde.

(meer…)

Lees verder Astronomen fotograferen voor het eerst een exoplaneet

Zuurstofgenerator van het International Space Station kapot

De hoofdgenerator van al het zuurstof in het International Space Station (ISS) heeft het in het begin van de week begeven, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dat dit donderdag bekendmaakte. De twee astronauten die zich nu in het ISS bevinden moeten mogelijk naar het einde van de week de luchtvoorraad van een vrachtmodule die zich bij het complex bevind gebruiken.

(meer…)

Lees verder Zuurstofgenerator van het International Space Station kapot

Materiaal met zonnedeeltjes uit Genesis-capsule gehaald

Een dag nadat de ruimtecapsule van ruimtesonde Genesis met een snelheid van 160 kilometer per uur in op Aarde te pletter sloeg zijn er overblijfselen van zonnedeeltjes uit de trechter van de sonde gehaald, dit meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vanmorgen vroeg. Deze trechter word nu in een speciale, geheime schoonmaakkamer schoongemaakt op een basis in Utah. De folie is inmiddels van de trechter verwijderd en al het stof ook.

(meer…)

Lees verder Materiaal met zonnedeeltjes uit Genesis-capsule gehaald

NASA laat foto’s zien van schade Kennedy Space Center

Op foto’s van het Kennedy Space Center is te zien welke schade de orkaan Frances afgelopen zondag heeft aangericht. Verschillende panelen zijn beschadigd aan het gebouw, de tribune waar altijd het publiek zit tijdens een lancering heeft geen dak meer en binnen is ook de schade aanzienlijk groot.

(meer…)

Lees verder NASA laat foto’s zien van schade Kennedy Space Center

Ruimtesonde Genesis crasht in woestijn Utah

De ruimtesonde Genesis die vanmiddag zonnedeeltjes naar de Aarde heeft teruggebracht is gecrasht in de woestijn van Utah, aldus zegslieden van het Jet Propulsion Laboratory. Tijdens de actie zou de parachute van de Genesis, die werd gebruikt om de sonde af te remmen niet open zijn gegaan. De helikopter werd bestuurd door een stuntpiloot uit Hollywood.

(meer…)

Lees verder Ruimtesonde Genesis crasht in woestijn Utah

Cassini maakt briljante foto’s van Saturnus in drie dagen tijd

Ruimtesonde Cassini heeft prachtige foto’s gemaakt met haar Narrow Angle camera en met haar Wide Angle camera. Op de eerste foto, die is gemaakt met de Narow Angle camera, is de maan Mimas op de achtergrond te zien en de F-ring van het bekende ringensysteem van de planeet. De tweede foto, die gemaakt is met de andere camera, laat naast Saturnus ook maarliefst 4 manen zien.

(meer…)

Lees verder Cassini maakt briljante foto’s van Saturnus in drie dagen tijd

Orkaan Frances vanuit de ruimte en nadert Florida

De reusachtige en verwoestende orkaan Frances heeft zondagmorgen de kust van Florida bereikt. De orkaan is ondertussen van 233 kilometer per uur tot windsnelheden van 170 kilometer per uur afgenomen. De orkaan zorgt over grote gebieden veel overlast door hevige regen en windstoten.

(meer…)

Lees verder Orkaan Frances vanuit de ruimte en nadert Florida

Bemanning ISS maakt ruimtepak in de ruimte

De bemanning van het International Space Station ISS heeft voor het eerst in de geschiedenis van het ruimtecomplex in de ruimte verschillende, kapotte ruimtepakken gemaakt, zo meld het Russiche ruimtebureau Tass en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

(meer…)

Lees verder Bemanning ISS maakt ruimtepak in de ruimte

Orkaan Frances; Kennedy Space Center in nood

Inwoners van de staat Florida zijn massaal op de vlucht geslagen voor de krachtige orkaan Frances, die naar verwachting morgen de kust zal bereiken. NASA’s Kennedy Space Center moet uitkijken, want de orkaan gaat recht over het complex heen. Daarom neemt de NASA alvast vele maatregelen.

(meer…)

Lees verder Orkaan Frances; Kennedy Space Center in nood

SETI ontvangt mysterieuze signalen vanuit het heelal

In februari 2003 richtten astronomen die deelnamen aan het SETI-project een massieve radiotelescoop op in Puerto Rico, op circa 200 verschillende delen van de hemel. Hierbij werd de jacht op andere beschavingen in het heelal geopend, samen met miljoenen andere mensen op Aarde.

(meer…)

Lees verder SETI ontvangt mysterieuze signalen vanuit het heelal

Bosbranden over de hele wereld door asteroïdeninslagen?

Toen een enorme asteroïde 65 miljoen jaar geleden insloeg op de Aarde begon een tijd van rampzalige gebeurtenissen die geen mens wil meemaken. Deze tijd betekende het eind voor de dinosaurussen en later ook voor 75 procent andere soorten op Aarde. Heet puin regende letterlijk vanuit de hemel op Aarde en begon honderden bosbranden te creëren over de hele planeet.

(meer…)

Lees verder Bosbranden over de hele wereld door asteroïdeninslagen?

Spirit fotografeert rotsen op planeet Mars

Op Marsdag 226 heeft de Amerikaanse Marsrover Spirit een prachtige foto gemaakt waarop velen rotsen te zien zijn en we zien ook een gat in het linkergedeelte van de foto. Dit gat is door de rover geboord op 11 augustus 2004 en is 4,5 centimeter groot. De foto is tien dagen later gemaakt, op 21 augustus 2004.

(meer…)

Lees verder Spirit fotografeert rotsen op planeet Mars

Russisch vrachtruimteschip verhoogt baan ISS

Een Russisch vrachtruimteschip heeft afgelopen donderdag de baan opgekrikt van het International Space Station (ISS) waarvan de bewoners die zich in het station bevinden zich opmaken voor een nieuwe ruimtewandeling, zo maakte de Russische vluchtleiding (Tsoup) dat bekend.

(meer…)

Lees verder Russisch vrachtruimteschip verhoogt baan ISS

Aardse exoplaneet blijkt een ‘hete superaarde’ te zijn

De pasontdekte exoplaneet die draait rond haar ster ‘Mu Arae’ blijkt een hete superaarde te zijn, aldus astronomen van de Europese zuidelijke sterrenwacht (ESO). De exoplaneet en haar ster bevinden zich in het zuidelijke deel van het sterrenbeeld Ara (Altaar) op een afstand van circa 50 lichtjaren van de aarde af.

(meer…)

Lees verder Aardse exoplaneet blijkt een ‘hete superaarde’ te zijn

NASA klaar om aangepast ruimteveer in april 2005 te lanceren

NASA is bereidt om in de lente van het jaar 2005 opnieuw een ruimteveer te lanceren, aldus adjunct-administrateur-generaal William Readdy. Sinds het dodelijk ongeval met de Shuttle Columbia waar alle zeven astronauten het niet overleefden, bleef de bekende Space-shuttle meer dan een jaar aan de grond.

(meer…)

Lees verder NASA klaar om aangepast ruimteveer in april 2005 te lanceren

Asteroïde raakt de Aarde net niet

Astronomen hebben zondag bekendgemaakt dat er op 31 maart een asteroïde net niet de Aarde heeft geraakt. De asteroïde is op een recorddichtheid langs de Aarde gevlogen, zonder de atmosfeer te raken. De asteroïde werd eerder ontdekt door de Linear telescoop in Sorocco, New Mexico.

(meer…)

Lees verder Asteroïde raakt de Aarde net niet

Een breedbandverbinding met planeet Mars?

Een team van verschillende onderzoekers gaat een breedbandverbinding opzetten met onze buurplaneet Mars, zo meld het PCM. De onderzoekers die werken bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de NASA willen deze verbinding maken met behulp van een laser. “Een laser is namelijk tien tot 15 keer sneller dan de huidige interplanetaire radioverbindingen”, aldus NASA.

(meer…)

Lees verder Een breedbandverbinding met planeet Mars?

Telescoop vind nieuwe planeet buiten ons zonnestelsel

Vijftien jaar geleden waren er nog geen telescopen in de wereld die een planeet buiten ons zonnestelsel hadden gevonden die in een baan om een ster draaide. Nu worden er dagelijks nieuwe planeten gevonden die om een andere ster draaien. De 4-duim-diameter telescoop laat zien dat we aan een nieuwe tijd zijn begonnen als het gaat om exoplaneten, want er zullen veel meer Aardse planeten in de toekomst gevonden worden.

(meer…)

Lees verder Telescoop vind nieuwe planeet buiten ons zonnestelsel

Baanwijziging van Cassini succesvol uitgevoerd

Ruimtesonde Cassini heeft haar baanwijziging succesvol uitgevoerd in een tijd van 51 minuten. De sonde is ruim 300.000 kilometer (180.000 mijlen) dichterbij Saturnus gekomen. Deze tijdelijke verandering was nodig om de sonde later weer door de ringen te sturen en om uiteindelijk bij Huygen’s hoofddoel te komen, namelijk maan Titan.

(meer…)

Lees verder Baanwijziging van Cassini succesvol uitgevoerd

Cassini nadert de ijzige maan Dione

De Amerikaanse-Europese ruimtesonde nadert langzaam de maan Dione of met andere woorden ‘de ijsmaan’. Nieuwe beelden laten een wazig, grijs en donker maantje zien dat belicht word door de zon. Cassini is nu 6,2 miljoen kilometer (3,9 miljoen mijlen) van de ijzige maan verwijderd.

(meer…)

Lees verder Cassini nadert de ijzige maan Dione

Saturnus met haar ringen en maan Mimas

Cassini heeft haar tweede plaatje van de reeks van drie foto’s naar de Aarde gestuurd en die foto laat Saturnus met haar ringen zien en op de achtergrond maan Mimas. Deze keer was de afstand van Saturnus 8,8 miljoen kilometer (5,5 miljoen mijlen).

(meer…)

Lees verder Saturnus met haar ringen en maan Mimas

De Gaia-missie, lancering in 2010

In 2010 word verwacht dat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Gaia ruimtesonde lanceert. Het doel van de sonde Gaia is de structuur van het Melkwegstelsel te ontdekken en de ontstaansgeschiedenis in beeld te brengen. Gaia gaat van ruim een miljard sterren de afstanden, de ruimtelijke bewegingen en de belangrijkste eigenschappen van de sterren meten.

(meer…)

Lees verder De Gaia-missie, lancering in 2010

Marsjeep Opportunity in de problemen

De Marsjeep Opportunity begint ouderdomsverschijnselen te vertonen. Zondag liet een werktuig voor het afschrappen van stenen het afweten. Mogelijk is er een steentje tussen de koppen geraakt, maar de vluchtleiding zegt dat het probleem misschien op te lossen is door de knoppen in de andere richting te bewegen.

(meer…)

Lees verder Marsjeep Opportunity in de problemen

Cassini ontdekt twee nieuwe manen Saturnus

De Amerikaanse-Europese ruimtesonde Cassini heeft twee nieuwe maantjes ontdekt rond planeet Saturnus die waarschijnlijk uit de bekende Kuipergordel komen. De maantjes hebben een diameter van 3 en 4 kilometer, de twee kleinste van de nu 33 manen van de planeet tussen de baan van Mimas en Enceladus.

(meer…)

Lees verder Cassini ontdekt twee nieuwe manen Saturnus

Buitenaards object was kleine redding van woud Tunguska

Het team van onderzoekers dat tot 5 augustus 2004 een onderzoek deed in het Tunguskawoud zegt dat de oorzaak van de enorme explosie in 1908 kwam door een UFO en een meteoriet. De UFO met buitenaards leven zal de meteoriet tegen hebben gehouden zodat het niet op de Aarde terecht kwam. Daarbij zijn de inzittenden, dus ‘aliens’ zelf omgekomen en later stortte de brokstukken van de UFO neer. De onderzoeker Yuri Labvin zegt dat dit de bizarre conclusie is van de gebeurtenis die 96 jaar geleden plaatsvond.

(meer…)

Lees verder Buitenaards object was kleine redding van woud Tunguska

Spitzer Telescope ziet merkwaardige gasring in planetaire nevel

De Spitzer Telescope van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een gasring ontdekt in de planetaire nevel NGC 246. Het gaat hier om een asymmetrische gasring. Planetaire nevels zijn als het ware schillen die door een zonneachtige ster de ruimte in worden geblazen, aan het eind van de ster z’n leven.

(meer…)

Lees verder Spitzer Telescope ziet merkwaardige gasring in planetaire nevel

De onrustige atmosfeer, het zuiden van Saturnus

De atmosfeer van gasplaneet Saturnus toont elegante, structurele details in op dit plaatje in het zuidelijke polaire gebied. Wervelende wolken razen de planeet rond en worden helder of donkerder. Ruimtesonde Cassini-Huygens begint nu de vele geheimen van Saturnus te ontrafelen, en we mogen steeds meer verwachten van deze prachtige missie!

(meer…)

Lees verder De onrustige atmosfeer, het zuiden van Saturnus

Kleinste maan Hyperion op wazige foto van Cassini

Hyperion is een van de kleinste manen van Saturnus die nu bekend is maar is toch door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini in beeld gebracht op 15 juli van dit jaar. We zien een wazig, banaanvormig maantje dat helemaal bekraterd is, op een bepaald wazige en onduidelijke foto.

(meer…)

Lees verder Kleinste maan Hyperion op wazige foto van Cassini

Kleurenfoto van Marsheuvel door Spirit

De NASA Mars Exploration Rover Spirit is hoger dan ooit op de heuvels van Mars geklommen. De NASA publiceert wederom valse foto’s van Mars maar waarom? De onderstaande foto is soort samenstelling van rauwe data, met L2 en L5 filters voor rood, de L5 voor groen en de L6 filter voor de blauwe kleur, om een duidelijkere benadering te krijgen.

(meer…)

Lees verder Kleurenfoto van Marsheuvel door Spirit

Perseïden goed te zien in Nederland

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn vannacht tientallen ‘vallende sterren’ te zien geweest. Daarbij gaat het om fijn stof of gruis afkomstig uit de ruimte dat met grote snelheid de dampkring van de Aarde binnendringt.

(meer…)

Lees verder Perseïden goed te zien in Nederland

Perseïden komen eraan!

In noordoostelijke richting is de komende nachten een meteorenregen te zien. Het gaat om de Perseïden. Als het helder weer is, zijn de vallende sterren goed te onderscheiden, doordat de maan pas om 2.00 uur opkomt is er geen storend maanlicht!

(meer…)

Lees verder Perseïden komen eraan!

Opnieuw een kleurenfoto van maan Titan van ruimtesonde Cassini

Een nieuw, prachtig plaatje van de ruimtesonde Cassini-Huygens van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA laat de prachtig maan Titan in kleur zien. De smog, de gele bocht van de dag – en nachtgrens en natuurlijk gehele maan maakt dit schitterende plaatje compleet.

(meer…)

Lees verder Opnieuw een kleurenfoto van maan Titan van ruimtesonde Cassini

Spiculen op de zon veroorzaakt door geluidsgolven

Theoretici van de Lockheed Martin hebben een prachtige verklaring gevonden voor de spiculen op onze Zon – relatief kleine, smalle gaspluimen die vanaf het zonneoppervlak omhoog springen. Volgens verschillende onderzoekers worden de spiculen veroorzaakt door geluidsgolven in het binnenste van de Zon.

(meer…)

Lees verder Spiculen op de zon veroorzaakt door geluidsgolven

ESA-satellieten tonen grote monstergolven op Aarde

Al lange tijd kunnen grote monstergolven de ondergang van vele schepen betekenen. Waarnemingen met satellieten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kunnen monstergolven tonen en schepen op tijd waarschuwen. Deze monstergolven betekenen geen geval van uitzondering.

(meer…)

Lees verder ESA-satellieten tonen grote monstergolven op Aarde

Ernstige geomagnetische storm treft aarde opnieuw

Momenteel is een zeer ernstige geomagnetische storm gaande, veroorzaakt door een zonnevlam uitbarsting van zonnevlek 652. Dit kan leiden tot mooie verschijnselen zoals het noorderlicht maar ook tot problemen. De boosdoener, de groep van zonnevlekken genaamd 652 barste op 25 juli 2004 uit.

(meer…)

Lees verder Ernstige geomagnetische storm treft aarde opnieuw

Cassini ziet “de Zee Godin” Tethys

Een prachtig bekraterde maantje werd op 3 juli 2004 waargenomen door ruimtesonde Cassini met het smalle hoek fototoestel. Vanaf 1,7 miljoen kilometer werd dit bekraterde maantje waargenomen, al is het pas een voorproefje voor de flyby op 24 september 2004.

(meer…)

Lees verder Cassini ziet “de Zee Godin” Tethys

Zoutzeewater op planeet Mars ontdekt

Uit beelden van Marsrover Opportunity blijkt dat er vroeger oppervlaktewater is geweest op planeet Mars. De rotspartijen die de rover heeft vastgelegd vertonen vele rimpelpatronen. Deze zijn hier en daar ook een beetje bedekt met zout.

(meer…)

Lees verder Zoutzeewater op planeet Mars ontdekt

De bevestiging van leven op Mars?

Op 12 juni interviewde Linda Howe professor Vittorio Formisano, de man die werkt voor het ruimteschip de Mars Express van de Europese ruimtevaartorganisatie. Hij zei dat hij op het punt staat om in Parijs te bevestigen dat er leven op Mars is.

(meer…)

Lees verder De bevestiging van leven op Mars?

Cassini maakt kleurenfoto van Titan

Er is weer een nieuwe foto gemaakt van Titan, de grootste maan van Saturnus. Het laat een kleurrijk Titan zien, een prachtige oranje gloed zonder oppervlakkenmerken. Dit is de eerste kleurenfoto die van de maan is gemaakt.

(meer…)

Lees verder Cassini maakt kleurenfoto van Titan

Cassini bereikt Saturnus

De ruimtesonde Cassini-Huygens is erin geslaagd de planeet Saturnus te bereiken. Na een zeven jaar durende reis van 1,4 miljard kilometer brak de sonde door de ringen van Saturnus heen en werd met behulp van een stuwmotor in een baan rond de planeet gebracht.

(meer…)

Lees verder Cassini bereikt Saturnus

Marsrover Spirit stuurt nieuwe foto’s in kleur

Marsrover Spirit is bezig met een tocht in de Gusev krater, bij de Columbia Heuvels. Onderweg is één van haar motoren kapot gegaan, maar verder functioneert het onderzoeksvoertuig nog perfect. De rover heeft ondertussen ontdekt dat er water in de Gusev krater moet zijn geweest, dit vanwege de zoutafzettingen aan de rand van de krater.

(meer…)

Lees verder Marsrover Spirit stuurt nieuwe foto’s in kleur

Meteoriet slaat in in Nieuw-Zeelands huis

Volgens de Nieuw-Zeelandse televisiezender, genaamd TV1, is er in een Nieuw-Zeelands huis een meteoriet van 1,3 kilo aangetroffen. Dit geval vond plaats in de stad Auckland. Volgens de bewoonster Brenda Archer had ze een harde klap gehoord en had het huis zich daarna met stofwolken gevuld.

(meer…)

Lees verder Meteoriet slaat in in Nieuw-Zeelands huis

Venusovergang goed te zien

In Nederland is de zeer zeldzame Venusovergang goed te zien geweest. De planeet Venus schoof in zes uur voor de zon langs. Het verschijnsel was tussen 07.19 en 13.23 uur te zien. Het was 122 jaar geleden voor het laatst te zien. De minizonsverduistering was zichtbaar als een zwarte vlek op de zon.

(meer…)

Lees verder Venusovergang goed te zien

Zeldzame mini-eclips zichtbaar

Vanmorgen is er bij helder weer tussen 07.19 uur en 13.23 uur een zeldzaam verschijnsel te zien. De planeet Venus schuift dan voor de zon langs. Een zogeheten Venusovergang werd voor het laatst in 1882 waargenomen.

(meer…)

Lees verder Zeldzame mini-eclips zichtbaar

SOHO ziet Venus naderen

Op 8 juni zal Venus over de Zon trekken. Dit heet een Venusovergang. De laatste keer dat dit gebeurde was ongeveer 120 jaar geleden. De SOHO satelliet laat een beeld zien van de zon, samen met Venus.

(meer…)

Lees verder SOHO ziet Venus naderen

Robots kunnen Hubble redden

De Hubble Space Telescope, die ten dode werd verklaard door de NASA en niet meer verdergaat krijgt waarschijnlijk hulp van robots! Dit plan is opgezet door de chef van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Sean O’Keefe.

(meer…)

Lees verder Robots kunnen Hubble redden

Stormen en verige wolken op Saturnus

Cassini heeft weer een nieuwe foto van de gasreus Saturnus gemaakt. Op de foto zijn wolkenbanden met hevige stormen te zien. Dit is al het zoveelste plaatje deze week van Cassini, de verdere weken zal dit zich blijven aanhouden.

(meer…)

Lees verder Stormen en verige wolken op Saturnus

De Venusovergang komt eraan!

Binnenkort, op dinsdag 8 juni 2004 doet zich een zeldzaam verschijnsel voor: de planeet Venus schuift precies voor de zon langs. Een minizonsverduistering dus, niet door de maan, maar door Venus. En het mooie is dat deze Venusovergang van begin tot eind vanuit Nederland zichtbaar is!

(meer…)

Lees verder De Venusovergang komt eraan!

André Kuipers terug in Nederland

De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers is terug in Nederland. Hij landde om 17.30 uur op Schiphol, waar zo’n honderd mensen hem verwelkomden. Na zijn terugkeer op Aarde op 30 april verbleef hij twee weken in quarantaine in het Russische kosmonautencentrum.

(meer…)

Lees verder André Kuipers terug in Nederland

Chandra observeert gewelddadige verleden van sterrenstelsel

Een paar astronomen hebben een zwart gat bekeken dat het middelpunt van een afgelegen sterrenstelsel vormt. Het middelpunt van het afgelegen sterrenstelsel is enorm gevaarlijk door het zwart gat dat heel erg veel magnetische ringen heeft en nog veel meer, deze hebben zeker honderden miljoenen jaren sporen achter gelaten.

(meer…)

Lees verder Chandra observeert gewelddadige verleden van sterrenstelsel

Opportunity wacht op beslissing NASA

De komende week word er een belangrijke beslissing genomen door de NASA. De NASA beslist of Opportunity, één van de Marsrovers, in de krater Endurance zal moeten afdalen. Wetenschappers weten dat het de rover’s dood kan betekenen. Doen? Of toch niet?

(meer…)

Lees verder Opportunity wacht op beslissing NASA

Eerste exoplaneet gefotografeerd

Astronomen zeggen een exoplaneet te hebben gefotografeerd. Dit is voor het eerst dat ze een planeet buiten het zonnestelsel hebben gefotografeerd, oftewel een exoplaneet. De astronomen gebruikte alhoewel een zeer riskante periode waarbij ze objecten uit het licht van een ster kunnen halen.

(meer…)

Lees verder Eerste exoplaneet gefotografeerd

André Kuipers terug op Aarde

Kosmonaut André Kuipers is na negen dagen in het ISS veilig geland op de steppes in Kazachstan. De Sojoez-capsule kwam om 02.12 uur naar een vlekkeloze afdaling volgens schema neer op de geplande landingsplaats.

(meer…)

Lees verder André Kuipers terug op Aarde

End of content

No more pages to load