Doorzoek mei 2004

Steeds beter beeld van Titan

De eerste glimp van het oppervlak van Titan is te zien op de foto die Cassini maakte op 5 mei 2004. Het beeld van Cassini is veel beter dan andere aardse telescopen. Cassini komt steeds dichter bij!

De Venusovergang komt eraan!

Binnenkort, op dinsdag 8 juni 2004 doet zich een zeldzaam verschijnsel voor: de planeet Venus schuift precies voor de zon langs. Een minizonsverduistering dus, niet door de maan, maar door Venus. En het mooie is dat deze Venusovergang van begin tot eind vanuit Nederland zichtbaar is!

André Kuipers terug in Nederland

De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers is terug in Nederland. Hij landde om 17.30 uur op Schiphol, waar zo’n honderd mensen hem verwelkomden. Na zijn terugkeer op Aarde op 30 april verbleef hij twee weken in quarantaine in het Russische kosmonautencentrum.

Opportunity wacht op beslissing NASA

De komende week word er een belangrijke beslissing genomen door de NASA. De NASA beslist of Opportunity, één van de Marsrovers, in de krater Endurance zal moeten afdalen. Wetenschappers weten dat het de rover’s dood kan betekenen. Doen? Of toch niet?

Eerste exoplaneet gefotografeerd

Astronomen zeggen een exoplaneet te hebben gefotografeerd. Dit is voor het eerst dat ze een planeet buiten het zonnestelsel hebben gefotografeerd, oftewel een exoplaneet. De astronomen gebruikte alhoewel een zeer riskante periode waarbij ze objecten uit het licht van een ster kunnen halen.