Doorzoek juli 2004

Opnieuw een kleurenfoto van maan Titan van ruimtesonde Cassini

Een nieuw, prachtig plaatje van de ruimtesonde Cassini-Huygens van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA laat de prachtig maan Titan in kleur zien. De smog, de gele bocht van de dag – en nachtgrens en natuurlijk gehele maan maakt dit schitterende plaatje compleet.

Spiculen op de zon veroorzaakt door geluidsgolven

Theoretici van de Lockheed Martin hebben een prachtige verklaring gevonden voor de spiculen op onze Zon – relatief kleine, smalle gaspluimen die vanaf het zonneoppervlak omhoog springen. Volgens verschillende onderzoekers worden de spiculen veroorzaakt door geluidsgolven in het binnenste van de Zon.

ESA-satellieten tonen grote monstergolven op Aarde

Al lange tijd kunnen grote monstergolven de ondergang van vele schepen betekenen. Waarnemingen met satellieten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kunnen monstergolven tonen en schepen op tijd waarschuwen. Deze monstergolven betekenen geen geval van uitzondering.

Ernstige geomagnetische storm treft aarde opnieuw

Momenteel is een zeer ernstige geomagnetische storm gaande, veroorzaakt door een zonnevlam uitbarsting van zonnevlek 652. Dit kan leiden tot mooie verschijnselen zoals het noorderlicht maar ook tot problemen. De boosdoener, de groep van zonnevlekken genaamd 652 barste op 25 juli 2004 uit.

Cassini ziet “de Zee Godin” Tethys

Een prachtig bekraterde maantje werd op 3 juli 2004 waargenomen door ruimtesonde Cassini met het smalle hoek fototoestel. Vanaf 1,7 miljoen kilometer werd dit bekraterde maantje waargenomen, al is het pas een voorproefje voor de flyby op 24 september 2004.

Zoutzeewater op planeet Mars ontdekt

Uit beelden van Marsrover Opportunity blijkt dat er vroeger oppervlaktewater is geweest op planeet Mars. De rotspartijen die de rover heeft vastgelegd vertonen vele rimpelpatronen. Deze zijn hier en daar ook een beetje bedekt met zout.

De donkere kant van maan Dione

Twee nieuwe foto’s van de maan Dione laten de donkere zijde van de maan zien. Op het linkse plaatje zie je Dione in normaal licht, aan de rechterkant zien we Dione met een ander contrast.

De bevestiging van leven op Mars?

Op 12 juni interviewde Linda Howe professor Vittorio Formisano, de man die werkt voor het ruimteschip de Mars Express van de Europese ruimtevaartorganisatie. Hij zei dat hij op het punt staat om in Parijs te bevestigen dat er leven op Mars is.

Ringen messcherp afgelijnd van Saturnus

De ringen van Saturnus zijn veel duidelijker van elkaar gescheiden dan astronomen tot nog toe hadden aangenomen. Dat blijkt uit de eerste beelden die de Amerikaans-Europese sonde Cassini-Huygens heeft doorgestuurd.

Cassini maakt kleurenfoto van Titan

Er is weer een nieuwe foto gemaakt van Titan, de grootste maan van Saturnus. Het laat een kleurrijk Titan zien, een prachtige oranje gloed zonder oppervlakkenmerken. Dit is de eerste kleurenfoto die van de maan is gemaakt.

Cassini bereikt Saturnus

De ruimtesonde Cassini-Huygens is erin geslaagd de planeet Saturnus te bereiken. Na een zeven jaar durende reis van 1,4 miljard kilometer brak de sonde door de ringen van Saturnus heen en werd met behulp van een stuwmotor in een baan rond de planeet gebracht.