Bosbranden over de hele wereld door asteroïdeninslagen?

Toen een enorme asteroïde 65 miljoen jaar geleden insloeg op de Aarde begon een tijd van rampzalige gebeurtenissen die geen mens wil meemaken. Deze tijd betekende het eind voor de dinosaurussen en later ook voor 75 procent andere soorten op Aarde. Heet puin regende letterlijk vanuit de hemel op Aarde en begon honderden bosbranden te creëren over de hele planeet.

(meer…)

Lees verder Bosbranden over de hele wereld door asteroïdeninslagen?

Spirit fotografeert rotsen op planeet Mars

Op Marsdag 226 heeft de Amerikaanse Marsrover Spirit een prachtige foto gemaakt waarop velen rotsen te zien zijn en we zien ook een gat in het linkergedeelte van de foto. Dit gat is door de rover geboord op 11 augustus 2004 en is 4,5 centimeter groot. De foto is tien dagen later gemaakt, op 21 augustus 2004.

(meer…)

Lees verder Spirit fotografeert rotsen op planeet Mars

Russisch vrachtruimteschip verhoogt baan ISS

Een Russisch vrachtruimteschip heeft afgelopen donderdag de baan opgekrikt van het International Space Station (ISS) waarvan de bewoners die zich in het station bevinden zich opmaken voor een nieuwe ruimtewandeling, zo maakte de Russische vluchtleiding (Tsoup) dat bekend.

(meer…)

Lees verder Russisch vrachtruimteschip verhoogt baan ISS

Aardse exoplaneet blijkt een ‘hete superaarde’ te zijn

De pasontdekte exoplaneet die draait rond haar ster ‘Mu Arae’ blijkt een hete superaarde te zijn, aldus astronomen van de Europese zuidelijke sterrenwacht (ESO). De exoplaneet en haar ster bevinden zich in het zuidelijke deel van het sterrenbeeld Ara (Altaar) op een afstand van circa 50 lichtjaren van de aarde af.

(meer…)

Lees verder Aardse exoplaneet blijkt een ‘hete superaarde’ te zijn

NASA klaar om aangepast ruimteveer in april 2005 te lanceren

NASA is bereidt om in de lente van het jaar 2005 opnieuw een ruimteveer te lanceren, aldus adjunct-administrateur-generaal William Readdy. Sinds het dodelijk ongeval met de Shuttle Columbia waar alle zeven astronauten het niet overleefden, bleef de bekende Space-shuttle meer dan een jaar aan de grond.

(meer…)

Lees verder NASA klaar om aangepast ruimteveer in april 2005 te lanceren

Asteroïde raakt de Aarde net niet

Astronomen hebben zondag bekendgemaakt dat er op 31 maart een asteroïde net niet de Aarde heeft geraakt. De asteroïde is op een recorddichtheid langs de Aarde gevlogen, zonder de atmosfeer te raken. De asteroïde werd eerder ontdekt door de Linear telescoop in Sorocco, New Mexico.

(meer…)

Lees verder Asteroïde raakt de Aarde net niet

Een breedbandverbinding met planeet Mars?

Een team van verschillende onderzoekers gaat een breedbandverbinding opzetten met onze buurplaneet Mars, zo meld het PCM. De onderzoekers die werken bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de NASA willen deze verbinding maken met behulp van een laser. “Een laser is namelijk tien tot 15 keer sneller dan de huidige interplanetaire radioverbindingen”, aldus NASA.

(meer…)

Lees verder Een breedbandverbinding met planeet Mars?

Telescoop vind nieuwe planeet buiten ons zonnestelsel

Vijftien jaar geleden waren er nog geen telescopen in de wereld die een planeet buiten ons zonnestelsel hadden gevonden die in een baan om een ster draaide. Nu worden er dagelijks nieuwe planeten gevonden die om een andere ster draaien. De 4-duim-diameter telescoop laat zien dat we aan een nieuwe tijd zijn begonnen als het gaat om exoplaneten, want er zullen veel meer Aardse planeten in de toekomst gevonden worden.

(meer…)

Lees verder Telescoop vind nieuwe planeet buiten ons zonnestelsel

Baanwijziging van Cassini succesvol uitgevoerd

Ruimtesonde Cassini heeft haar baanwijziging succesvol uitgevoerd in een tijd van 51 minuten. De sonde is ruim 300.000 kilometer (180.000 mijlen) dichterbij Saturnus gekomen. Deze tijdelijke verandering was nodig om de sonde later weer door de ringen te sturen en om uiteindelijk bij Huygen’s hoofddoel te komen, namelijk maan Titan.

(meer…)

Lees verder Baanwijziging van Cassini succesvol uitgevoerd

Cassini nadert de ijzige maan Dione

De Amerikaanse-Europese ruimtesonde nadert langzaam de maan Dione of met andere woorden ‘de ijsmaan’. Nieuwe beelden laten een wazig, grijs en donker maantje zien dat belicht word door de zon. Cassini is nu 6,2 miljoen kilometer (3,9 miljoen mijlen) van de ijzige maan verwijderd.

(meer…)

Lees verder Cassini nadert de ijzige maan Dione

Saturnus met haar ringen en maan Mimas

Cassini heeft haar tweede plaatje van de reeks van drie foto’s naar de Aarde gestuurd en die foto laat Saturnus met haar ringen zien en op de achtergrond maan Mimas. Deze keer was de afstand van Saturnus 8,8 miljoen kilometer (5,5 miljoen mijlen).

(meer…)

Lees verder Saturnus met haar ringen en maan Mimas

De Gaia-missie, lancering in 2010

In 2010 word verwacht dat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Gaia ruimtesonde lanceert. Het doel van de sonde Gaia is de structuur van het Melkwegstelsel te ontdekken en de ontstaansgeschiedenis in beeld te brengen. Gaia gaat van ruim een miljard sterren de afstanden, de ruimtelijke bewegingen en de belangrijkste eigenschappen van de sterren meten.

(meer…)

Lees verder De Gaia-missie, lancering in 2010

Marsjeep Opportunity in de problemen

De Marsjeep Opportunity begint ouderdomsverschijnselen te vertonen. Zondag liet een werktuig voor het afschrappen van stenen het afweten. Mogelijk is er een steentje tussen de koppen geraakt, maar de vluchtleiding zegt dat het probleem misschien op te lossen is door de knoppen in de andere richting te bewegen.

(meer…)

Lees verder Marsjeep Opportunity in de problemen

Cassini ontdekt twee nieuwe manen Saturnus

De Amerikaanse-Europese ruimtesonde Cassini heeft twee nieuwe maantjes ontdekt rond planeet Saturnus die waarschijnlijk uit de bekende Kuipergordel komen. De maantjes hebben een diameter van 3 en 4 kilometer, de twee kleinste van de nu 33 manen van de planeet tussen de baan van Mimas en Enceladus.

(meer…)

Lees verder Cassini ontdekt twee nieuwe manen Saturnus

Buitenaards object was kleine redding van woud Tunguska

Het team van onderzoekers dat tot 5 augustus 2004 een onderzoek deed in het Tunguskawoud zegt dat de oorzaak van de enorme explosie in 1908 kwam door een UFO en een meteoriet. De UFO met buitenaards leven zal de meteoriet tegen hebben gehouden zodat het niet op de Aarde terecht kwam. Daarbij zijn de inzittenden, dus ‘aliens’ zelf omgekomen en later stortte de brokstukken van de UFO neer. De onderzoeker Yuri Labvin zegt dat dit de bizarre conclusie is van de gebeurtenis die 96 jaar geleden plaatsvond.

(meer…)

Lees verder Buitenaards object was kleine redding van woud Tunguska

Spitzer Telescope ziet merkwaardige gasring in planetaire nevel

De Spitzer Telescope van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een gasring ontdekt in de planetaire nevel NGC 246. Het gaat hier om een asymmetrische gasring. Planetaire nevels zijn als het ware schillen die door een zonneachtige ster de ruimte in worden geblazen, aan het eind van de ster z’n leven.

(meer…)

Lees verder Spitzer Telescope ziet merkwaardige gasring in planetaire nevel

De onrustige atmosfeer, het zuiden van Saturnus

De atmosfeer van gasplaneet Saturnus toont elegante, structurele details in op dit plaatje in het zuidelijke polaire gebied. Wervelende wolken razen de planeet rond en worden helder of donkerder. Ruimtesonde Cassini-Huygens begint nu de vele geheimen van Saturnus te ontrafelen, en we mogen steeds meer verwachten van deze prachtige missie!

(meer…)

Lees verder De onrustige atmosfeer, het zuiden van Saturnus

Kleinste maan Hyperion op wazige foto van Cassini

Hyperion is een van de kleinste manen van Saturnus die nu bekend is maar is toch door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini in beeld gebracht op 15 juli van dit jaar. We zien een wazig, banaanvormig maantje dat helemaal bekraterd is, op een bepaald wazige en onduidelijke foto.

(meer…)

Lees verder Kleinste maan Hyperion op wazige foto van Cassini

Kleurenfoto van Marsheuvel door Spirit

De NASA Mars Exploration Rover Spirit is hoger dan ooit op de heuvels van Mars geklommen. De NASA publiceert wederom valse foto’s van Mars maar waarom? De onderstaande foto is soort samenstelling van rauwe data, met L2 en L5 filters voor rood, de L5 voor groen en de L6 filter voor de blauwe kleur, om een duidelijkere benadering te krijgen.

(meer…)

Lees verder Kleurenfoto van Marsheuvel door Spirit

Perseïden goed te zien in Nederland

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn vannacht tientallen ‘vallende sterren’ te zien geweest. Daarbij gaat het om fijn stof of gruis afkomstig uit de ruimte dat met grote snelheid de dampkring van de Aarde binnendringt.

(meer…)

Lees verder Perseïden goed te zien in Nederland

Perseïden komen eraan!

In noordoostelijke richting is de komende nachten een meteorenregen te zien. Het gaat om de Perseïden. Als het helder weer is, zijn de vallende sterren goed te onderscheiden, doordat de maan pas om 2.00 uur opkomt is er geen storend maanlicht!

(meer…)

Lees verder Perseïden komen eraan!

End of content

No more pages to load