Doorzoek september 2004

Alle Cassini foto’s van de afgelopen week

Ruimtesonde Cassini heeft de afgelopen week de Aarde 4 prachtige foto’s laten zien van Saturnus, haar manen en natuurlijk de ringen. De foto’s zijn tussen 27 juli en 11 augustus gemaakt. Ondertussen word er gespannen gewacht op Cassini’s 2e fly-by bij de grootste maan van Saturnus, maan Titan, die op 26 oktober a.s. plaats vind.

Lancering hoofdbemanning ISS uitgesteld

De lancering van de nieuwe hoofdbemanning van het International Space Station (ISS) is in plaats van 9 oktober verzet naar 11 oktober, zo maakte woordvoerder Vjatsjeslav Davidenko van het Russische ruimtevaartbureau FSA woensdagmiddag bekend.

NASA verlengt missie Spirit en Opportunity

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft afgelopen week bekend gemaakt dat het de missie van de twee Marsrovers Spirit en Opportunity met minimaal een half jaar wil verlengen. De twee Marsrovers zijn allebei in januari 2004 op Mars geland. Geschat werd dat de missie ongeveer 3 maanden zou duren, maar beide rovers deden het zo goed, waardoor NASA er nog eens 5 maanden bij deed.

Steeds meer bewijs voor leven op Mars

Uit recente analyses van de Europese Mars Express blijkt dat de hoeveelheid waterdamp en methaan in de Martiaanse atmosfeer sterk aan het toenemen is op dit moment. Uit dit onderzoek kan worden opgemaakt dat de kans op leven op Mars aanzienlijk groter is dan gedacht. De resultaten zullen komende Maandag worden vrijgegeven door het Italiaanse Ruimtebureau (ASI) in Ischia.

Nederland investeert in Gaia-missie

In 2010 zal de Europese ruimtevaartorganisatie Gaia lanceren. Het belangrijkste wetenschappelijke doel van de Gaia-missie is het ontrafelen van de structuur en ontstaansgeschiedenis van de melkweg. Ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) draagt aan deze missie bij.

Wervelende wolken, manen, ringen en nog veel meer

De Amerikaanse en Europese ruimtesonde Cassini heeft de afgelopen week prachtige kleur en zwart-wit foto’s gemaakt van Saturnus, haar ringensysteem, verschillende manen en natuurlijk de atmosfeer van de planeet. Het is inmiddels al de 289ste foto die de sonde heeft gemaakt sinds haar fly-by bij de planeet Jupiter.

Mira-sterren waarschijnlijk minder groot dan gedacht

Als een ster aan het eind van z’n leven is, verandert hij ineens in een rode (super)reus, die op dat moment zeer instabiel is en veel materie de ruimte in slingert. In ons melkwegstelsel zijn de afgelopen jaren veel van dat soort sterren gevonden. Naar het bekende prototype Mira (de wonderbaarlijke) in het sterrenbeeld ‘Walvis’ worden ze Mira-sterren genoemd.

X-Prize deelnemers naderen de lancering

Komende maand zou voor het eerst in de geschiedenis de Ansari X-Prize uitgereikt kunnen worden. 24 verschillende kandidaten strijden om de geldprijs ter waarde van 10 miljoen dollar. Het is de bedoeling om twee succesvolle ruimtevluchten met bemanning uit te voeren in 2 weken tijd.

Kennedy Space Center maakt zich klaar voor orkaan Ivan

De staat Florida en een groot gedeelte van de Verenigde Staten maakt zich inmiddels klaar voor de volgende orkaan: de verwoestende orkaan Ivan. Voorspelt word dat deze orkaan ook over het Kennedy Space Center trekt en daar waarschijnlijk opnieuw grote schade zal aanrichten. Het is de tweede keer deze maand dat een orkaan over het KSC trekt, de vorige keer was het de orkaan Frances.

Verschillende zonnedeeltjes uit capsule van Genesis gered

Van de meegebrachte zonnedeeltjes, die de Genesis sonde vanaf 2001 heeft opgevangen met een plaat van diamant en goud, is toch een deel gered. De sonde sloeg woensdag in de woestijn van Utah te pletter met een snelheid van maarliefst 160 kilometer per uur. De Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA maakte dit vrijdag op haar website bekend.

Astronomen fotograferen voor het eerst een exoplaneet

Astronomen hebben met de Europese Very Large Telescope die zich bevind in het land Chili voor het eerst in de geschiedenis een exoplaneet gefotografeerd. De exoplaneet heeft 5 keer de massa van de planeet Jupiter en haar ster is een zwakke, jonge bruine dwerg. De exoplaneet (die op de foto als een rode stip gezien word) bevind zich met haar ster op circa 230 lichtjaar afstand van de Aarde.

Zuurstofgenerator van het International Space Station kapot

De hoofdgenerator van al het zuurstof in het International Space Station (ISS) heeft het in het begin van de week begeven, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dat dit donderdag bekendmaakte. De twee astronauten die zich nu in het ISS bevinden moeten mogelijk naar het einde van de week de luchtvoorraad van een vrachtmodule die zich bij het complex bevind gebruiken.

Materiaal met zonnedeeltjes uit Genesis-capsule gehaald

Een dag nadat de ruimtecapsule van ruimtesonde Genesis met een snelheid van 160 kilometer per uur in op Aarde te pletter sloeg zijn er overblijfselen van zonnedeeltjes uit de trechter van de sonde gehaald, dit meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vanmorgen vroeg. Deze trechter word nu in een speciale, geheime schoonmaakkamer schoongemaakt op een basis in Utah. De folie is inmiddels van de trechter verwijderd en al het stof ook.

Ruimtesonde Genesis crasht in woestijn Utah

De ruimtesonde Genesis die vanmiddag zonnedeeltjes naar de Aarde heeft teruggebracht is gecrasht in de woestijn van Utah, aldus zegslieden van het Jet Propulsion Laboratory. Tijdens de actie zou de parachute van de Genesis, die werd gebruikt om de sonde af te remmen niet open zijn gegaan. De helikopter werd bestuurd door een stuntpiloot uit Hollywood.

Cassini maakt briljante foto’s van Saturnus in drie dagen tijd

Ruimtesonde Cassini heeft prachtige foto’s gemaakt met haar Narrow Angle camera en met haar Wide Angle camera. Op de eerste foto, die is gemaakt met de Narow Angle camera, is de maan Mimas op de achtergrond te zien en de F-ring van het bekende ringensysteem van de planeet. De tweede foto, die gemaakt is met de andere camera, laat naast Saturnus ook maarliefst 4 manen zien.

Orkaan Frances vanuit de ruimte en nadert Florida

De reusachtige en verwoestende orkaan Frances heeft zondagmorgen de kust van Florida bereikt. De orkaan is ondertussen van 233 kilometer per uur tot windsnelheden van 170 kilometer per uur afgenomen. De orkaan zorgt over grote gebieden veel overlast door hevige regen en windstoten.

Orkaan Frances; Kennedy Space Center in nood

Inwoners van de staat Florida zijn massaal op de vlucht geslagen voor de krachtige orkaan Frances, die naar verwachting morgen de kust zal bereiken. NASA’s Kennedy Space Center moet uitkijken, want de orkaan gaat recht over het complex heen. Daarom neemt de NASA alvast vele maatregelen.