Richard Branson wil mogelijk eerste commerciële vlucht

De Britse miljardair Richard Branson wil mogelijk de eerste commerciële ruimtevluchten gaan lanceren, dit maakte hij maandag middag bekend. Branson wil daarvoor gaan samenwerken met het Amerikaanse SpaceShipOne, die in juni dit jaar als eerste een volledige particuliere ruimtevlucht maakte.

(meer…)

Lees verder Richard Branson wil mogelijk eerste commerciële vlucht

Alle Cassini foto’s van de afgelopen week

Ruimtesonde Cassini heeft de afgelopen week de Aarde 4 prachtige foto’s laten zien van Saturnus, haar manen en natuurlijk de ringen. De foto’s zijn tussen 27 juli en 11 augustus gemaakt. Ondertussen word er gespannen gewacht op Cassini’s 2e fly-by bij de grootste maan van Saturnus, maan Titan, die op 26 oktober a.s. plaats vind.

(meer…)

Lees verder Alle Cassini foto’s van de afgelopen week

Lancering hoofdbemanning ISS uitgesteld

De lancering van de nieuwe hoofdbemanning van het International Space Station (ISS) is in plaats van 9 oktober verzet naar 11 oktober, zo maakte woordvoerder Vjatsjeslav Davidenko van het Russische ruimtevaartbureau FSA woensdagmiddag bekend.

(meer…)

Lees verder Lancering hoofdbemanning ISS uitgesteld

NASA verlengt missie Spirit en Opportunity

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft afgelopen week bekend gemaakt dat het de missie van de twee Marsrovers Spirit en Opportunity met minimaal een half jaar wil verlengen. De twee Marsrovers zijn allebei in januari 2004 op Mars geland. Geschat werd dat de missie ongeveer 3 maanden zou duren, maar beide rovers deden het zo goed, waardoor NASA er nog eens 5 maanden bij deed.

(meer…)

Lees verder NASA verlengt missie Spirit en Opportunity

Steeds meer bewijs voor leven op Mars

Uit recente analyses van de Europese Mars Express blijkt dat de hoeveelheid waterdamp en methaan in de Martiaanse atmosfeer sterk aan het toenemen is op dit moment. Uit dit onderzoek kan worden opgemaakt dat de kans op leven op Mars aanzienlijk groter is dan gedacht. De resultaten zullen komende Maandag worden vrijgegeven door het Italiaanse Ruimtebureau (ASI) in Ischia.

(meer…)

Lees verder Steeds meer bewijs voor leven op Mars

Nederland investeert in Gaia-missie

In 2010 zal de Europese ruimtevaartorganisatie Gaia lanceren. Het belangrijkste wetenschappelijke doel van de Gaia-missie is het ontrafelen van de structuur en ontstaansgeschiedenis van de melkweg. Ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) draagt aan deze missie bij.

(meer…)

Lees verder Nederland investeert in Gaia-missie

Wervelende wolken, manen, ringen en nog veel meer

De Amerikaanse en Europese ruimtesonde Cassini heeft de afgelopen week prachtige kleur en zwart-wit foto’s gemaakt van Saturnus, haar ringensysteem, verschillende manen en natuurlijk de atmosfeer van de planeet. Het is inmiddels al de 289ste foto die de sonde heeft gemaakt sinds haar fly-by bij de planeet Jupiter.

(meer…)

Lees verder Wervelende wolken, manen, ringen en nog veel meer

Mira-sterren waarschijnlijk minder groot dan gedacht

Als een ster aan het eind van z’n leven is, verandert hij ineens in een rode (super)reus, die op dat moment zeer instabiel is en veel materie de ruimte in slingert. In ons melkwegstelsel zijn de afgelopen jaren veel van dat soort sterren gevonden. Naar het bekende prototype Mira (de wonderbaarlijke) in het sterrenbeeld ‘Walvis’ worden ze Mira-sterren genoemd.

(meer…)

Lees verder Mira-sterren waarschijnlijk minder groot dan gedacht

X-Prize deelnemers naderen de lancering

Komende maand zou voor het eerst in de geschiedenis de Ansari X-Prize uitgereikt kunnen worden. 24 verschillende kandidaten strijden om de geldprijs ter waarde van 10 miljoen dollar. Het is de bedoeling om twee succesvolle ruimtevluchten met bemanning uit te voeren in 2 weken tijd.

(meer…)

Lees verder X-Prize deelnemers naderen de lancering

Kennedy Space Center maakt zich klaar voor orkaan Ivan

De staat Florida en een groot gedeelte van de Verenigde Staten maakt zich inmiddels klaar voor de volgende orkaan: de verwoestende orkaan Ivan. Voorspelt word dat deze orkaan ook over het Kennedy Space Center trekt en daar waarschijnlijk opnieuw grote schade zal aanrichten. Het is de tweede keer deze maand dat een orkaan over het KSC trekt, de vorige keer was het de orkaan Frances.

(meer…)

Lees verder Kennedy Space Center maakt zich klaar voor orkaan Ivan

Cassini maakt prachtige foto van wervelende wolken Saturnus

De ruimtesonde Cassini heeft op 7 augustus 2004 een prachtige foto gemaakt van planeet Saturnus waarop de onrustige atmosfeer te zien is met een paar grote stormen en wervelwolken. Cassini maakte deze foto op een afstand van 8,4 miljoen kilometer (5,2 miljoen mijlen) met haar Narrow Angle camera.

(meer…)

Lees verder Cassini maakt prachtige foto van wervelende wolken Saturnus

Verschillende zonnedeeltjes uit capsule van Genesis gered

Van de meegebrachte zonnedeeltjes, die de Genesis sonde vanaf 2001 heeft opgevangen met een plaat van diamant en goud, is toch een deel gered. De sonde sloeg woensdag in de woestijn van Utah te pletter met een snelheid van maarliefst 160 kilometer per uur. De Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA maakte dit vrijdag op haar website bekend.

(meer…)

Lees verder Verschillende zonnedeeltjes uit capsule van Genesis gered

Astronomen fotograferen voor het eerst een exoplaneet

Astronomen hebben met de Europese Very Large Telescope die zich bevind in het land Chili voor het eerst in de geschiedenis een exoplaneet gefotografeerd. De exoplaneet heeft 5 keer de massa van de planeet Jupiter en haar ster is een zwakke, jonge bruine dwerg. De exoplaneet (die op de foto als een rode stip gezien word) bevind zich met haar ster op circa 230 lichtjaar afstand van de Aarde.

(meer…)

Lees verder Astronomen fotograferen voor het eerst een exoplaneet

Zuurstofgenerator van het International Space Station kapot

De hoofdgenerator van al het zuurstof in het International Space Station (ISS) heeft het in het begin van de week begeven, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dat dit donderdag bekendmaakte. De twee astronauten die zich nu in het ISS bevinden moeten mogelijk naar het einde van de week de luchtvoorraad van een vrachtmodule die zich bij het complex bevind gebruiken.

(meer…)

Lees verder Zuurstofgenerator van het International Space Station kapot

Materiaal met zonnedeeltjes uit Genesis-capsule gehaald

Een dag nadat de ruimtecapsule van ruimtesonde Genesis met een snelheid van 160 kilometer per uur in op Aarde te pletter sloeg zijn er overblijfselen van zonnedeeltjes uit de trechter van de sonde gehaald, dit meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vanmorgen vroeg. Deze trechter word nu in een speciale, geheime schoonmaakkamer schoongemaakt op een basis in Utah. De folie is inmiddels van de trechter verwijderd en al het stof ook.

(meer…)

Lees verder Materiaal met zonnedeeltjes uit Genesis-capsule gehaald

NASA laat foto’s zien van schade Kennedy Space Center

Op foto’s van het Kennedy Space Center is te zien welke schade de orkaan Frances afgelopen zondag heeft aangericht. Verschillende panelen zijn beschadigd aan het gebouw, de tribune waar altijd het publiek zit tijdens een lancering heeft geen dak meer en binnen is ook de schade aanzienlijk groot.

(meer…)

Lees verder NASA laat foto’s zien van schade Kennedy Space Center

Ruimtesonde Genesis crasht in woestijn Utah

De ruimtesonde Genesis die vanmiddag zonnedeeltjes naar de Aarde heeft teruggebracht is gecrasht in de woestijn van Utah, aldus zegslieden van het Jet Propulsion Laboratory. Tijdens de actie zou de parachute van de Genesis, die werd gebruikt om de sonde af te remmen niet open zijn gegaan. De helikopter werd bestuurd door een stuntpiloot uit Hollywood.

(meer…)

Lees verder Ruimtesonde Genesis crasht in woestijn Utah

Cassini maakt briljante foto’s van Saturnus in drie dagen tijd

Ruimtesonde Cassini heeft prachtige foto’s gemaakt met haar Narrow Angle camera en met haar Wide Angle camera. Op de eerste foto, die is gemaakt met de Narow Angle camera, is de maan Mimas op de achtergrond te zien en de F-ring van het bekende ringensysteem van de planeet. De tweede foto, die gemaakt is met de andere camera, laat naast Saturnus ook maarliefst 4 manen zien.

(meer…)

Lees verder Cassini maakt briljante foto’s van Saturnus in drie dagen tijd

Orkaan Frances vanuit de ruimte en nadert Florida

De reusachtige en verwoestende orkaan Frances heeft zondagmorgen de kust van Florida bereikt. De orkaan is ondertussen van 233 kilometer per uur tot windsnelheden van 170 kilometer per uur afgenomen. De orkaan zorgt over grote gebieden veel overlast door hevige regen en windstoten.

(meer…)

Lees verder Orkaan Frances vanuit de ruimte en nadert Florida

Bemanning ISS maakt ruimtepak in de ruimte

De bemanning van het International Space Station ISS heeft voor het eerst in de geschiedenis van het ruimtecomplex in de ruimte verschillende, kapotte ruimtepakken gemaakt, zo meld het Russiche ruimtebureau Tass en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

(meer…)

Lees verder Bemanning ISS maakt ruimtepak in de ruimte

Orkaan Frances; Kennedy Space Center in nood

Inwoners van de staat Florida zijn massaal op de vlucht geslagen voor de krachtige orkaan Frances, die naar verwachting morgen de kust zal bereiken. NASA’s Kennedy Space Center moet uitkijken, want de orkaan gaat recht over het complex heen. Daarom neemt de NASA alvast vele maatregelen.

(meer…)

Lees verder Orkaan Frances; Kennedy Space Center in nood

SETI ontvangt mysterieuze signalen vanuit het heelal

In februari 2003 richtten astronomen die deelnamen aan het SETI-project een massieve radiotelescoop op in Puerto Rico, op circa 200 verschillende delen van de hemel. Hierbij werd de jacht op andere beschavingen in het heelal geopend, samen met miljoenen andere mensen op Aarde.

(meer…)

Lees verder SETI ontvangt mysterieuze signalen vanuit het heelal

End of content

No more pages to load