Doorzoek oktober 2004

Briljante foto’s van maan Titan

Ruimtesonde Cassini heeft een prachtige foto gemaakt van de grootste maan van Saturnus, Titan, waarop veel oppervlaktedetails te zien zijn. Het beeld dat op 24 oktober 2004 ontvangen werd op Aarde, heeft een hoog contrast.

Oktober is een prachtige maand voor de amateur astronoom

De maand oktober is dit jaar een prachtige maand voor de amateur astronoom. Op 28 oktober 2004 zal de maan verduisterd worden door de Aarde. Dit noemen we een maansverduistering. Ook de Orioniden, een bekende meteorietenregen is in aantocht en ster Vega is te bewonderen als een heldere stip aan de sterrenhemel na zonsondergang.

Russen gaan Jupiter’s maan Europa onderzoeken op leven

Russen gaan Jupiter’s maan Europa onderzoeken op leven
Volgens Russische wetenschappers moet er niet alleen leven zijn op buurplaneet Mars, maar ook op Jupiter’s maan Europa. Experts zeggen dat er zich een oceaan onder de dikke ijslaag van de maan bevindt en dat er sprake zou kunnen zijn van leven. “Het zou raar zijn als er geen leven op maan Europa is”, aldus Mikhail Marov, een lid van de Russische academie voor wetenschap.

Nieuwe bemanning ISS wordt op 13 oktober a.s. gelanceerd

De tiende bemanning van het Internationaal ruimte station (ISS) wordt met een Soyuz-raket vanuit Bajkonoer, Kazachstan, op 13 oktober aanstaande gelanceerd om 11.06 uur. De Amerikaan Leroy Chiao en de Rus Salidzjan Sjaripov zullen 6 maanden in het ISS verblijven. De militaire gastkosmonaut Joeri Sjargin zal maar 10 dagen in het ISS blijven.

Het is onrustig in het centrum van de Melkweg

Volgens wetenschappers bevindt zich al een lange tijd een groot supermassief zwart gat in het centrum van ons Melkwegstelsel, omringd door miljoenen sterren. Deze sterren blijken allemaal veel dichter op elkaar te zijn dan de afstand tussen de zon en andere sterren in het buitenste gedeelte.

SpaceShipOne vliegt maandag voor de tweede keer

Het Amerikaanse SpaceShipOne zal maandag voor de tweede keer een ruimtevlucht maken. De organisatie van de Ansari X-Prize heeft officieel bevestigt dat SpaceShipOne woensdag een hoogte 103 kilometer gehaald heeft. Hiermee is het team van SpaceShipOne nu de grootste kanshebber op de hoofdprijs.

Lancering Space Shuttle pas na mei 2005

De Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA heeft bekend gemaakt dat het niet in maart weer gaat beginnen met het Space Shuttle programma, maar pas na mei 2005. Dit is het gevolg van de orkanen Frances en Jeanne, die deze maand het gebied rondom het Kennedy Space Center troffen, waarbij veel apparatuur kapot ging.