Verwarrende vezels in Melkweg verklaard

Nieuwe observaties op Aarde die het centrum van de Melkwegstelsel observeren hebben de oorsprong onthuld van vezels die radiogolven uitzenden waarvan astronomen zich al twintig jaar afvragen wat ze zijn.

De ontdekte vezels variëren van 10-100 lichtjaar in lengte en de breedte in 1-3 lichtjaar doorsnee. Ze komen alleen in een erg smal gebied voor, in ongeveer 900 lichtjaar van het galactische centrum, een gebied dat overvol is met oude en nieuwe sterren. De Melkweg in zijn geheel omvat 100.000 lichtjaar.

De vezels ontstaan vanuit grote holtes van intense ster formaties en werden ontdekt tijdens een nieuw onderzoek. "We kunnen eindelijk, na lange tijd een verband zien tussen de twee verschillende gebieden waar grote ster uitbarstingen plaatsvinden en gebieden waar deze lange vezels zich bevinden”, zei Farhad Yusef-Zadeh, een Astronoom van de Northwestern Universiteit. Hij presenteerde de resultaten tijdens een vergadering.

Volgens hem wordt het centrum van de Melkweg beheerst door een gigantisch zwart gat dat is omringd door een intens magnetisch veld en holtes van onrustige sterrenformaties.

Bron: Space.com