Cassini maakt scheervlucht langs Phoebe

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini zal vrijdag een scheervlucht maken op 2000 kilometer van Phoebe, een van de manen van de planeet Saturnus.

Phoebe heeft een diameter van 220 kilometer en het zal de eerste keer zijn dat er gedetailleerde foto’s van gemaakt kunnen worden. In 1981 maakte de sonde Voyager 2 erg vage foto’s.

De maan Phoebe draait in de andere richting dan de meeste manen van de planeet Saturnus. Cassini zal op 1 juli in een baan rond Saturnus komen. Het zal er de Europese sonde Huygens uitzetten. Die zal begin volgend jaar landen op Titan.

Na zeven jaar in de ruimte nadert de Amerikaanse sonde Cassini nu eindelijk de planeet Saturnus. Cassini zal begin juli in een baan om de planeet Saturnus komen. Daarna zal de sonde jarenlang de planeet met de ringen en veel van haar manen kunnen observeren. De NASA verwacht veel van Cassini, een van de duurste missie ooit. Het zusterschip Galileo verkende jaren met ongekend succes de planeet Jupiter.

Cassini zal ook een Europese lander Huygens loslaten. Die moet begin volgend jaar een zachte landing maken op Titan, de grootste maan van Saturnus. Ook dat wordt een erg belangrijke primeur.