Nieuwe aanwijzingen van vroeger water op Mars

Marsrover Spirit heeft nieuwe aanwijzingen van water op Mars gevonden, zo hebben missieverantwoordelijken bekendgemaakt. Het water zal vroeger op de Rode planeet geweest zijn.

Tweelingbroer Opportunity is aan een zeer risicovolle verkenning bezig in de Endurance krater. Spirit heeft een zelfgemaakte gleuf in de krater achtergelaten, waar de rover is geland. Spirit ontdekte op 3 januari sterke zoutconcentraties, in de krater Gusev, aldus chefwetenschapper Steve Squyers van de Cornell Universiteit. Het water dat daar ooit op de planeet aanwezig is geweest was wel van een mindere kwantiteit dan in Meridiani Planum waar vorsers dankzij de Opportunity meerdere keren hebben vastgesteld dat daar grote hoeveelheden water moeten zijn geweest.

Marsrover Opportunity is dinsdag de Endurance krater in gereden, met veel risico, want Opportunity kan als het niet meevalt er niet meer uitkomen. De NASA heeft dit risicovolle plan aangenomen omdat de rovers hun missie al hebben verlengd en de oorspronkelijke onderzoeksverwachtingen ruim hebben ingelost. Gelaagde gesteenteformaties kunnen meer informatie vertellen over onze naaste buren, in het verleden.