Met een gebruikte reeks van radiotelescopen verspreid over de hele wereld, hebben astronomen de jongste neutronenster of zwart gat gevonden in de kosmos, zo heeft het National Radio Astronomy Observatory bekendgemaakt.
Een groot team met verschillende wetenschappers keken met een grote reeks radiotelescopen naar supernova SN 1986J, in het sterrenstelsel NGC 891. De supernova werd in 1986 voor het eerst waargenomen.
De supernova in het sterrenstelsel NGC 891
Een supernova vind plaats als een ster zich in elkaar klapt en al haar nucleaire brandstof heeft opgeslokt. Daarna vindt een grote explosie plaats, uit deze explosie komen later weer nieuwe sterren. Wat overblijft is een neutronenster, waarbij dat materiaal tot de dichtheid van een atoomkern wordt samengeperst, of een zwart gat waar de materie zo is samengedrongen dat de gravitatie zodanig is dat zelfs het licht niet kan ontsnappen. SN 1986J vertoont een zeer helder centraal object.
Volgens Michael Rupen van het National Radio Astronomy Observatory in Socorro gaat het meteen om het jongste zwarte gat of de jongste neutronenster die ooit is gevonden! De tot nu toe jongste pulsar is al 822 jaar oud. Het is bijzonder dat sinds de uitvinding van de telescoop, 400 jaar geleden, een zwart gat of een neutronenster in een supernova is geobserveerd.
De astronomen gaan nu onderzoeken kijken wat het ontdekte object is: een zwart gat of een neutronenster?