Lift in de ruimte word mogelijk in de komende 15 jaar

Een lift in de ruimte kan in de komende 15 jaar worden gebruikt door een uitvinding van de koolstofnanobuisjes. Dat zullen verschillende Amerikaanse wetenschappers deze week claimen tijdens het derde ruimtetliftenjaarcongres in Washington, D.C.

Een ruimtelift zal een verbinding moeten maken met de Aarde door een satelliet in een geostationaire baan, enkele tienduizenden kilometers buiten de dampkring van de Aarde. Dit schijnt een eeuw geleden ook al bedacht te zijn, door de Russische wetenschapper Konstantin Tsjolkovski. In theorie werkt dit veel eleganter dan een raket. Tot nu toe is er geen kabel te verzinnen die bij een dergelijke lengte niet zou bezwijken onder z’n eigen gewicht.

Wetenschapper Bradley C. Edwards claimt nu al lange tijd dat hij binnen twee jaar een vezel van koolstofnanobuisjes kan ontwikkelen, die op dat moment sterk genoeg is om de ruimtelift te dienen. De ‘kabel’ zal volgens hem een soort lint moeten worden, ongeveer van 1 meter breed en zo dun als een vel papier. Edwards schat dat de ruimtelift zo’n 3 ton kan hebben.

Bron: Nieuws-platform