Zoutzeewater op planeet Mars ontdekt

Uit beelden van Marsrover Opportunity blijkt dat er vroeger oppervlaktewater is geweest op planeet Mars. De rotspartijen die de rover heeft vastgelegd vertonen vele rimpelpatronen. Deze zijn hier en daar ook een beetje bedekt met zout.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maakt de vondst duidelijk dat de mogelijkheid dat er leven op de Rode planeet was reëel is. Mars moest indertijd wel warmer zijn als het nu is. Nu is het op de planeet droog en koud.

NASA zegt dat Oppertunity op de rand staat van een plek waar vroeger een grote zoutwater zee was van 5 centimeter diepte. Ook over de omvang van het vroegere water is nog geen woord over te zeggen, zelfs nog niet wanneer het water er ongeveer voorkwam.

De NASA verklaarde eerder deze maand dat er bewijzen waren voor gevonden water op Mars. Maar toen was het nog niet duidelijk of het om grondwater of oppervlaktewater ging. Niet uitgesloten kan worden dat de Marsrobot bij zijn wandelingen stuit op fossiele resten van leven.

In 2009 is NASA van plan om een betere Marsrover naar Mars te sturen die zal zoeken naar leven op de planeet. In 2013 moet een volgende robotmissie vertrekken om op Mars grond – en steenmonsters te nemen.

President Bush stelde kort geleden een bemande ruimtemissie naar onze buurplaneet voor. Hij zei toen niet wanneer deze dergelijke vlucht mogelijk zal zijn. Deskundigen denken hierbij aan 10 tot 20 jaren.