Ernstige geomagnetische storm treft aarde opnieuw

Momenteel is een zeer ernstige geomagnetische storm gaande, veroorzaakt door een zonnevlam uitbarsting van zonnevlek 652. Dit kan leiden tot mooie verschijnselen zoals het noorderlicht maar ook tot problemen. De boosdoener, de groep van zonnevlekken genaamd 652 barste op 25 juli 2004 uit.

Spaceweather Now meldt dat de snelheid van deze zonnewind momenteel ernstig is, zo is er bekendgemaakt dat de huidige meter van de zonnewind op “G4-Severe” staat. Er is slecht één schaal hiervan hoger, “G4-Extreme”.

Volgens de NOAA kan deze stroom over de hele wereld elektriciteitsproblemen veroorzaken, beveiligingssystemen kunnen fouten maken, radiozender kunnen uitvallen en het besturen van ruimtesondes, satellieten of ruimtevaartuigen kan tot problemen leiden.

Het toppunt van de storm was vanmiddag en is nu al voorbij maar blijft vannacht doorzetten. Het noorderlicht kan zelf in Californië gezien worden, dit ligt zuidelijker dan Nederland, dus bij goed helder weer is de kans groot dat het noorderlicht de komende nachten/weken goed te zien is in Nederland.