Telescoop vind nieuwe planeet buiten ons zonnestelsel

Vijftien jaar geleden waren er nog geen telescopen in de wereld die een planeet buiten ons zonnestelsel hadden gevonden die in een baan om een ster draaide. Nu worden er dagelijks nieuwe planeten gevonden die om een andere ster draaien. De 4-duim-diameter telescoop laat zien dat we aan een nieuwe tijd zijn begonnen als het gaat om exoplaneten, want er zullen veel meer Aardse planeten in de toekomst gevonden worden.

“Zelfs hele kleine telescopen kunnen een grote bijdrage leveren aan de grote zoektocht naar exoplaneten en/of Aardachtige planeten”, aldus Guillermo Torres van het Harvard-Smithsonian Midden voor Astrofysica (CfA). Deze exoplaneet is ook de eerste planeet in een overzicht van duizenden heldere sterren in bepaalde grote gebieden, aldus het Trans-Atlantic Exoplanet Survey (TrES), een netwerk van velen kleine en goedkope telescopen die ontwerpt werden voor de zoektocht naar planeten buiten ons zonnestelsel. De groep Trans-Atlantic Exoplanet Survey (TrES) word geleid door een team van Wetenschappers namelijk David Charbonneau (CfA/Caltech, Timothy Brown van “The National Center for Atmospheric Research (NCAR)” en Edward Dunham van het “Lowell Observatory developed the TrES network”.

De ontdekte planeet is een reusachtige gasplaneet die groter is dan de planeet Jupiter en draait om een ster op een afstand van 500 lichtjaren van de Aarde af in het sterrenbeeld “Lyra”. De planeet cirkelt in 3,03 dagen om de ster op een afstand van 6 miljoen kilometer.

Bron: Spaceflight Now