NASA klaar om aangepast ruimteveer in april 2005 te lanceren

NASA is bereidt om in de lente van het jaar 2005 opnieuw een ruimteveer te lanceren, aldus adjunct-administrateur-generaal William Readdy. Sinds het dodelijk ongeval met de Shuttle Columbia waar alle zeven astronauten het niet overleefden, bleef de bekende Space-shuttle meer dan een jaar aan de grond.

Op 1 februari 2003 vloog het Columbia ruimteveer in brand en spatte daarna uit elkaar. Alle zeven astronauten die zich bevonden in de vuurzee kwamen allemaal om. Deze wetenschappelijke vlucht eindigde treurig in de atmosfeer van de Aarde. De oorzaak van deze ramp die velen gevolgen had was een stuk isolerend piepschuim dat bij de lancering van de shuttle was losgeraakt van de brandstoftank en dat vervolgens tegen de linkervleugel insloeg. Zo konden hete gassen de vleugel vervolgens binnendringen en zorgen voor een grote brand in het ruimteveer dat later explodeerde.

Volgens Readdy wil de NASA de Space Shuttle Discovery tussen de 16 en 18 april naar het International Space Station lanceren. Het complex kreeg na het ongeval alleen af en toe bezoek van Russische raketten met of zonder astronauten. De verantwoordelijkheden van het ISS wachten de missie van het ruimteveer nagelbijtend af. De nieuwe Spaceshuttle heeft immers een nieuwe gyroscoop voor de oriëntatie van de shuttle, ter vervanging van een defect exemplaar. Ook andere en nieuwe uitrusting moet naar boven of naar beneden, waarna de bouw van het ISS zich kan hervatten.

Bron: Het Belang van Limburg