Russisch vrachtruimteschip verhoogt baan ISS

Een Russisch vrachtruimteschip heeft afgelopen donderdag de baan opgekrikt van het International Space Station (ISS) waarvan de bewoners die zich in het station bevinden zich opmaken voor een nieuwe ruimtewandeling, zo maakte de Russische vluchtleiding (Tsoup) dat bekend.

Om 02.32 uur Nederlandse tijd ontbrandden de twee motoren van de op 14 augustus aangekoppelde “Progress”, voor een korte periode van 10 minuten. Daarmee kwam de baan van het ISS vier kilometer hoger te liggen dan dat het eerder lag, met 383 kilometer het hoogste punt dat het grote complex moet bereiken. Het manoeuvre met de Progress M-50 was nodig om de koppeling te bewerkstelligen van de bemande raket “Sojoez TMA-5” die op 9 oktober aanstaande op de basis in Bajkonoer moet vertrekken. Dit was de tweede keer dat Progress de hoogte van het station moest veranderen.

De Rus Gennadi Padalka en de Amerikaan Mike Fincke zijn woensdag begonnen met de voorbereidingen voor de vierde ruimtewandeling van hun missie, die op 3 september moet plaatsvinden. Het ‘duo’ zal dan communicatieapparatuur gaan installeren.

Bron: Het Belang van Limburg