NASA’s X-43A verbreekt snelheidsrecord

NASA heeft met haar speciale X-43A vliegtuig een nieuw snelheidsrecord behaald. Het onbemande X-43A vloog gisteren met achtduizend kilometer per uur over de Stille Oceaan.

Nooit eerder vloog een vliegtuig zo snel. NASA hoopt in 2006 dit record weer te kunnen verbeteren, waarvoor wetenschappers zich nu al voorbereiden. Het vorige record werd gehaald in het jaar 1967, dat werd gedaan door Nazi’s X-15 dat toen er nog gewoon uitzag als een vliegtuig. X-43A is een half vliegtuig en een half ruimteschip.

X-43A werd eerst door een B-52 bommenwerper meegenomen met een “Pegasus-raket” en vloog daarna op een afstand van 29 kilometer hoogte. De X-43A word aangedreven door een soort ‘screamjet’ die zuurstof uit de Aardse atmosfeer haalt en het met vloeibare waterstof mengt aan boord waarna het brandstof word dat X-43A kan gebruiken. Door de screamtjet zouden de kosten van de ruimtevaart drastisch beperkt kunnen worden zegt NASA.

Echte raketten, zoals de Mach 10 die niet op poederstof draait, moeten doorgaans een grote hoeveelheid van vloeibaar waterstof en zuurstof aan boord hebben, zodat dit gemengd kan worden. Na een poosje wordt het dan brandstof. NASA wil het nieuwe toestel in oktober van dit jaar 11.600 kilometer laten vliegen. Er zou dan een nieuw snelheidsrecord worden gehaald door de Mach 10.