SETI ontvangt mysterieuze signalen vanuit het heelal

In februari 2003 richtten astronomen die deelnamen aan het SETI-project een massieve radiotelescoop op in Puerto Rico, op circa 200 verschillende delen van de hemel. Hierbij werd de jacht op andere beschavingen in het heelal geopend, samen met miljoenen andere mensen op Aarde.

Deze telescoop heeft al twee opmerkelijke signalen uit het universum opgevangen. Het team van astronomen is nu klaar met het onderzoek naar deze vreemde maar unieke signalen. Al de signalen blijken te zijn verdwenen zegt SETI, behalve ééntje, deze is juist veel krachtiger geworden.

Dit radiosignaal, dat ontvangen is op 3 aparte plekken, is een raadsel. Het kan voortgebracht zijn door een astronomisch verschijnsel, of het is juist iets meer aards, misschien een overblijfsel van deze radiotelescoop zelf. In bijna 6 jaar is er immers geen signaal zo sterk geweest als deze.

Het SETI@home project gebruikt over de hele wereld verschillende computers om daarop screensavers te laten draaien, om zo alle ontvangen signalen uit te pluizen van de Arecibo telescoop.