Bemanning ISS maakt ruimtepak in de ruimte

De bemanning van het International Space Station ISS heeft voor het eerst in de geschiedenis van het ruimtecomplex in de ruimte verschillende, kapotte ruimtepakken gemaakt, zo meld het Russiche ruimtebureau Tass en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

In aanloop naar de ruimtewandeling van 3 september, die live op NASA TV word uitgezonden, bleken enkele weken geleden een paar ruimtepakken defect te zijn. De Russiche kosmonaut Gennadi Padalka en de Amerikaanse astronaut Michael Fincke ontdekten luchtbellen in de leidingen van een koelingsysteem dat zich in de pakken bevind. Pogingen om deze problemen te herstellen liepen op niks uit. Specialisten van de NASA gingen er dan van uit zeiden ze dat de druk van de pompen op dat moment onvoldoende was om water door het kapotte koelingsysteem te pompen. Uiteindelijk werden met een nieuwe Russische raket de pompen naar het ISS gebracht.

Michael Fincke kon de ruimtepakken in vier en een half uur maken. “Zo’n goede reparatie is nog nooit eerder in de ruimte geweest”, aldus het Russiche ruimtebureau Tass over de Amerikaanse astronaut Michael Fincke. Het duo heeft de resultaten naar de Aarde gestuurd.

Vandaag zullen Michael Fincke en Gennadi Padalka een ruimtewandeling maken (Vrijdag 3 september 2004). Deze zal live uitgezonden worden op NASA TV. De uitzending begint om 18.50 uur Nederlandse tijd.

Bron: Het belang van Limburg