De verdwenen Beagle-2 geeft mysterie nog steeds niet prijs

Ook een tweede onderzoek heeft niet kunnen verklaren waarom de Europese Marsrover Beagle-2 na zijn duik in de Martiaanse atmosfeer van planeet Mars nog niets van zich heeft laten horen. Dit maakte de ontwerper van de Marslander afgelopen week bekend.

Met kerst daalde de Britse sonde Beagle-2 vanuit de Mars-Express naar het Marsoppervlak af maar gaf geen signaal terug naar de Aarde na de landing. Het bleef stil op Mars. Beagle-2 gaf geen antwoord, ook de ESA had dat niet. Wekenlang kreeg de Aarde geen signaal van de toen waarschijnlijk kapotte Marslander. ESA-wetenschappers begonnen aan een groot onderzoek over de waarschijnlijke oorzaak van dit gebeuren. Dit onderzoek leverde niets op. ESA gaf niet op en startte een tweede onderzoek. Een paar weken later bleek dit onderzoek ook hopeloos te zijn geweest.

Toch kregen wetenschappers een idee. De Beagle-2 zou op een moment naar beneden zijn gegaan waarbij de atmosfeer van Mars dikker was. De sonde zal vervolgens door problemen te pletter zijn geslagen op het oppervlak van de Rode Planeet. De bedenker van de missie, de Brit Colin Pillinger, heeft de NASA later gevraagd een opvolger van de Beagle-2 naar Mars te sturen in de missie naar Mars die voor 2009 gepland staat. NASA heeft nog geen antwoord hierop gegeven.

Bron: Het belang van Limburg