Materiaal met zonnedeeltjes uit Genesis-capsule gehaald

Een dag nadat de ruimtecapsule van ruimtesonde Genesis met een snelheid van 160 kilometer per uur in op Aarde te pletter sloeg zijn er overblijfselen van zonnedeeltjes uit de trechter van de sonde gehaald, dit meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vanmorgen vroeg. Deze trechter word nu in een speciale, geheime schoonmaakkamer schoongemaakt op een basis in Utah. De folie is inmiddels van de trechter verwijderd en al het stof ook.

Volgende week dinsdag (16 september 2004) zullen onderzoekers de trechter met zonnedeeltjes gaan bekijken en bekend maken of er nog wat bruikbaars in zit. Waarschijnlijk zijn alle zonnedeeltjes die er nóg in zitten onbruikbaar.

Gisteren sloeg Genesis te pletter op Aarde. NASA reageerde geschokt op de mislukte actie, net zoals miljoenen andere mensen op de wereld. Genesis werd gelanceerd in 2001 met als doel zonnedeeltjes te verzamelen die afkomstig zijn van onze zon. Wetenschappers en onderzoekers zouden deze kunnen gebruiken bij onderzoek over het ontstaan van de zon en nog veel meer.

Enkele weken voor 8 september, de dag dat de ruimtesonde eindelijk weer terug op Aarde zal keren, oefenden verschillende stuntpiloten uit de beroemdste Hollywood-films op het vangen van voorwerpen uit de lucht. Dit is dus uiteindelijk mislukt omdat de parachutes van de sonde niet open gingen. Genesis sloeg later te pletter in de kille woestijn van Utah met een snelheid van 160 kilometer per uur. Alle zonnedeeltjes zijn nu waarschijnlijk vervuild en onbruikbaar. De missie kostte ruim 264 miljoen dollar.