Wervelende wolken, manen, ringen en nog veel meer

De Amerikaanse en Europese ruimtesonde Cassini heeft de afgelopen week prachtige kleur en zwart-wit foto’s gemaakt van Saturnus, haar ringensysteem, verschillende manen en natuurlijk de atmosfeer van de planeet. Het is inmiddels al de 289ste foto die de sonde heeft gemaakt sinds haar fly-by bij de planeet Jupiter.

Allereerst werd de atmosfeer van gasreus Saturnus in beeld genomen. De Narrow Angle camera maakte deze foto op 18 augustus 2004 op een afstand van 8,9 miljoen kilometer (gelijk aan 5,5 miljoen mijlen). Hierbij werd gebruik gemaakt van een filter en infrarood licht. De beeldschaal is 53 kilometer (33 mijlen) per pixel. Het contrast is iets verhoogd om details beter naar voren te laten komen.

Op het tweede plaatje is de onrustige Zuidpool van de gasplaneet te zien. Opnieuw werd er gebruik gemaakt van de Narrow Angle camera van Cassini op een afstand van 8,4 miljoen kilometer (5,2 miljoen mijlen) op 7 augustus 2004. De foto is overigens genomen in infrarood licht. De schaal van de foto is 50 kilometer (31 mijlen) per pixel.

Op de derde foto is maan Mimas te zien, met op de voorgrond de ringen van Saturnus. De Narrow Angle camera maakte deze foto op 3 augustus van dit jaar op een afstand van 8 miljoen kilometer (5 miljoen mijlen). Op de foto is de bekende F-ring van Saturnus te zien met op de achtergrond maan Mimas. Deze maan is 398 kilometer groot (247 mijlen). De schaal van het plaatje is 48 kilometer (30 mijlen) per pixel. Het contrast is iets verhoogt.

Cassini nam uiteindelijk ook de 1,528 kilometer grote maan Rhea in beeld op 16 augustus 2004. Cassini was toen 8,5 miljoen kilometer van de duistere maan verwijderd (5,3 miljoen mijlen). De beeldschaal is 51 kilometer per pixel. Ook bij deze foto is het contrast iets verhoogd en is de foto 4 keer vergroot.

Als afsluiter heeft de Aarde een prachtige kleurenfoto ontvangen waarop de C-ring en de B-ring van het grote ringensysteem te zien zijn. Deze foto is op 30 juli 2004 genomen op een afstand van 7,6 miljoen kilometer (4,7 miljoen mijlen). De foto is met een rode, groene en blauwe filter gemaakt. De schaal van dit plaatje is 46 kilometer (28 mijlen) per pixel.