Steeds meer bewijs voor leven op Mars

Uit recente analyses van de Europese Mars Express blijkt dat de hoeveelheid waterdamp en methaan in de Martiaanse atmosfeer sterk aan het toenemen is op dit moment. Uit dit onderzoek kan worden opgemaakt dat de kans op leven op Mars aanzienlijk groter is dan gedacht. De resultaten zullen komende Maandag worden vrijgegeven door het Italiaanse Ruimtebureau (ASI) in Ischia.

De Planetary Fourier Spectrometer van de sonde heeft ontdekt dat de aanwezige waterdamp op de planeet op een bepaalde hoogte boven het Martiaanse oppervlak geconcentreerd lijkt te zijn in drie verschillende, equatoriale gebieden op een grote afstand. Hetzelfde geld voor het aanwezige methaan in de dampkring.

Keer op keer verbazen wetenschappers en onderzoekers zich over de ontwikkeling van methaan op Mars. Methaan kan niet ‘overleven’ in de atmosfeer omdat het word afgebroken door straling van de zon. Als het methaan aanwezig is in de atmosfeer, dan betekent dit dat het continue aangevuld moet worden. Dit maakt velen wetenschappers en onderzoekers op aarde nieuwsgierig.

De grote vraag luid nu; is er leven op Mars? De laatste jaren worden er vele nieuwe ontdekkingen gedaan, waarna men er bijna van overtuigd is dat er leven aanwezig moet zijn op de Rode planeet. Wanneer maakt NASA bekend dat er leven is op Mars? Misschien morgen, misschien pas over een jaar, misschien pas over een eeuw of misschien wel nooit.

Bron: Spaceflight Now