Alle Cassini foto’s van de afgelopen week

Ruimtesonde Cassini heeft de afgelopen week de Aarde 4 prachtige foto’s laten zien van Saturnus, haar manen en natuurlijk de ringen. De foto’s zijn tussen 27 juli en 11 augustus gemaakt. Ondertussen word er gespannen gewacht op Cassini’s 2e fly-by bij de grootste maan van Saturnus, maan Titan, die op 26 oktober a.s. plaats vind.

Op de eerste foto van Cassini zijn de ringen van planeet Saturnus te zien met op de achtergrond de bekende maan Prometheus. Deze maan is 102 kilometer groot (hetzelfde als 63 mijlen) en bevind zich in de F-ring. De Narrow Angle camera nam dit plaatje op 5 augustus 2004, op een afstand van ongeveer 8,2 miljoen kilometer (5,1 miljoen mijlen). De schaal van de afbeelding is 49 kilometer (33 mijl). Het contrast is een beetje verhoogd.

Op de tweede foto zien we de Zuidpool van planeet Saturnus, met hevige, donkere stormen en wervelende wolken. Het plaatje is in infrarood licht genomen door Cassini’s Narrow Angle camera, met behulp van een filter. Op 10 augustus 2004 werd deze foto genomen, op een afstand van 8,6 miljoen kilometer (5,3 miljoen mijlen). De schaal van de afbeelding is 51 kilometer (32 mijl) per pixel.

Op de derde foto van Cassini deze week zijn zowel de Zuidpool, als maan Enceladus te zien in ultraviolet licht. Maan Enceladus is 499 kilometer groot (310 mijlen) en is één van de bekendste manen van Saturnus. Op de Zuidpool zijn dit keer geen stormen te zien. Wel zien we grote “banden” in de atmosfeer. Cassini maakte dit plaatje met de Narrow Angle camera op 28 juli 2004, op een afstand van 4,4 miljoen kilometer (4,6 miljoen mijlen). De schaal van het plaatje is dit keer 44 kilometer (27 mijl) per pixel.

Op het allerlaatste plaatje zien we opnieuw de Zuidpool van Saturnus in infrarood licht. Deze keer zijn er wél een flink aantal stormen te zien. Deze foto is op 10 augustus 2004 gemaakt met de Narrow Angle camera. Deze keer bevond Cassini zich 8,6 miljoen kilometer van de gasreus af (gelijk aan 5,3 mijlen). De schaal van de foto is 51 kilometer (32 mijl) per pixel. De foto is ook in het infrarood en het contrast is iets verhoogd.