Het is geen komeet, het is een pulsar

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

Het Chandra X-Ray Observatory heeft een prachtige foto gemaakt van een Pulsar. De pulsar ‘rent’ met een enorme snelheid door de ruimte en laat een staart van hoge energie deeltjes achter.

Deze pulsar, die wel wat weg heeft van een komeet, staat bij astronomen als ‘de muis’, aka G359.23-0.82 bekend en werd ontdekt in 1987 door radioastronomen van het Very Large Array in New Mexico. De pulsar beweegt zich door de ruimte voort met een snelheid van 2,1 miljoen kilometer per uur. Omdat deze pulsar zich zo snel voort beweegt, kunnen astronomen goed onderzoek doen naar het magnetische veld van de pulsar en het materiaal wat ze uitstoot. De staart van pulsar op de foto heeft een lengte van 4 lichtjaar. Het hele spoor van de muis werd eerder al geschat op ruim 55 lichtjaar lang.

Een pulsar is een snel roterende neutronenster. Dit roteren komt door het extreem hoog magnetisch veld van de pulsar. De naam heeft ze te danken aan de sterke elektromagnetische pulsen die de pulsar uitzend. Deze pulsen werden door radio apparatuur voor het eerst waargenomen. Hoe sommige pulsars aan hun zeer hoge snelheid komen is niet bekend. Wetenschappers denken dat dit komt door grote kracht die gepaard gaat met het ontstaan van een neutronenster, een type II supernova. Neutronensterren hebben een extreem hoge dichtheid. Dit betekend dat hoewel neutronensterren vaak maar enkele kilometers in doorsnede zijn, toch een massa hebben als bijvoorbeeld onze zon.

Bron: Chandra Press Release