SpaceShipOne vliegt maandag voor de tweede keer

Het Amerikaanse SpaceShipOne zal maandag voor de tweede keer een ruimtevlucht maken. De organisatie van de Ansari X-Prize heeft officieel bevestigt dat SpaceShipOne woensdag een hoogte 103 kilometer gehaald heeft. Hiermee is het team van SpaceShipOne nu de grootste kanshebber op de hoofdprijs.

Het zal de derde vlucht worden van SpaceShipOne. Op 21 juni werd al geschiedenis geschreven, het ruimtevaartuig bereikte toen tijdens een testvlucht een hoogte van 100,1 kilometer. Dit was bijzonder omdat SpaceShipOne toen het eerste commerciële ruimtevaartuig ooit in de ruimte was. Afgelopen woensdag werd SpaceShipOne opnieuw gelanceerd en bereikte toen een hoogte van 103 kilometer.

Het doel van de X-Prize is binnen twee weken twee succesvolle ruimtevluchten uit te voeren waarbij een piloot en twee andere personen zich in het vaartuig bevinden. SpaceShipOne heeft geen twee extra personen bij zich maar wel het gemiddelde gewicht van twee personen. Dit in verband met veiligheid risico’s.

Waarschijnlijk zal het ruimtevaartuig om 16.00 uur Nederlandse tijd de lucht in gaan. Op 15 kilometer hoogte zal SpaceShipOne zich loskoppelen van draagschip de ‘White Knight’ en word de raketmotor ontstoken. Als het lukt om het ruimtevaartuig weer tot een hoogte 100 kilometer of hoger te laten komen is de Ansari X-Prize van 10 miljoen dollar gewonnen.

Bron: Belang van Limburg