Alle foto’s van Cassini van de afgelopen week

Cassini heeft weer vier nieuwe foto’s gemaakt deze week. Muzikale ringen, de manen Hypherion en Prometheus hevige stormen.

Als eerste werd de maan Prometheus in beeld genomen door Cassini. Deze maan is 102 kilometer groot en bevind zich in de F-ring, een van de ringen in het ringen systeem van planeet Saturnus. Ook maan Pandora bevind zich in de F-ring (84 kilometer groot). De laatste foto van Prometheus op deze afstand werd genomen één van NASA’s Voyager’s. Cassini zal later in deze missie een fly-by uit voeren langs deze maan, Prometheus.

De Wide Angle camera van sonde Casini maakte dit plaatje op 1 juli 2004, op een afstand van 181.oo tot 191.00 kilometer. De schaal van deze afbeelding is 11 kilometer per pixel.

Op de tweede foto zien we de kleurvolle, muzikale ringen van planeet Saturnus. Ook zijn op de achtergrond de twee manen Janus (181 kilometer) en Mimas (398 kilometer) te zien. Links is Janus te zien en rechts Mimas. Janus en Mimas zijn twee bekende manen van Saturnus.

We zien ook een stuk van het ringensysteem. De C-ring is uiterst rechts in de foto te zien. In het midden is de B-ring te zien en links de A-ring. In de B-ring bevind de maan Mimas zich (398 kilometer groot).

De foto is op 27 augustus van dit jaar gemaakt met de Narrow Angle camera van Cassini. Deze keer op een afstand van 9,1 miljoen kilometer. Foto’s van een groene, rode en blauwe werden later gecombineerd waaruit dit plaatje ontstond. De schaal van de foto is 54 kilometer per pixel.

Op het derde plaatje zien we de kleine, bekraterde maan Hypherion op een afstand van 8,8 miljoen kilometer. De Narrow Angle camera maakte deze foto op 12 september van dit jaar. De schaal van het plaatje is 53 kilometer per pixel. Het plaatje is 4 keer vergoot.

Op de laatste foto zien we wervelende wolken en hevige stormen in infrarood licht. Op het plaatje is de door de zon overbelichte C-ring te zien. De foto’s is op 12 september genomen op een afstand van 8,5 miljoen kilometer. De schalen van de foto’s zijn 101 kilometer per pixel. Bij de foto is het contrast iets verhoogd.

Bron: Planetary Photojournal