Het is onrustig in het centrum van de Melkweg

Volgens wetenschappers bevindt zich al een lange tijd een groot supermassief zwart gat in het centrum van ons Melkwegstelsel, omringd door miljoenen sterren. Deze sterren blijken allemaal veel dichter op elkaar te zijn dan de afstand tussen de zon en andere sterren in het buitenste gedeelte.

Recente aanwijzingen hebben aangetoond dat er ergens in dat gebied met miljoenen sterren een bron is die gammastralen uitzend. De wetenschappers zeggen dat deze stralen waarschijnlijk van een geëxplodeerde ster afkomen.

Eerder dit jaar, in het voorjaar, werd door het Veritas programma en het Japanse en Australische Cangaroo project aangekondigd dat er ook toen al gammastralen zijn gesignaleerd. De nieuwste ontdekking van gammastralen, van het European High Energy Stereoscopic System (HESS), tonen aan dat er in het centrum van de Melkweg opnieuw gammastralen zijn.

“Het centrum van de Melkweg is altijd al mysterieus geweest”, aldus de belangrijkste onderzoeker van Veritas, Trevor Weekes. Dat komt doordat het centrum van de Melkweg schuil gaat achter een enorme wolk van stof, puin en nog veel meer.

Het stof absorbeert als het ware veel van het zichtbare licht vanuit het centrum van de Melkweg, waardoor het bijna onmogelijk wordt om in het hart van de Melkweg te kijken en onderzoek te doen. De gammastralen kunnen wel gezien worden door het stof, waardoor onderzoekers steeds meer onderzoeken op deze manier gaan doen.