Arianespace wil 50 satellieten lanceren in 2007

Arianespace heeft aangekondigd dat ze in 2007 vijftig nanosatellieten wil lanceren ter gelegenheid van de eerste satellietlancering door de mens in 1957. In 2007 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste satellietlancering plaatsvond, de Russische Sputnik.

Tijdens het International Astronautical Federation (IAF) congres in Vancouver, Canada van dit jaar maakte Arianespace bekend dat het samen met het Russische Ruimtebureau en steun van de Russische Ruimte-industrie en het IAF en alle ruimteagentschappen over de hele wereld 50 nanosatellieten wil lanceren met een Ariane raket. Dit ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Sputnik in 2007. Sputnik was in 1957 de eerste kunstmatige satelliet in de ruimte. De 50 deelnemende landen zullen elk één satelliet vertegenwoordigen.

Elke nanosatelliet weegt slechts 1 kilogram en zal wetenschappelijke experimenten doen in de ruimte. Elke nanosatelliet zal ongeveer 2 jaar rond de Aarde zweven. De satellieten zullen worden gelanceerd door Ariane raketten.

“Arianespace is zeer trots om aan dit project deel te kunnen nemen”, aldus hoofd van het bedrijf Jean-Yves Le Gall. Net zoals de eerste satelliet rond de Aarde, Sputnik, zullen deze nanosatellieten wetenschappers veel wetenschappelijke informatie schenken.