Nieuwe bemanning ISS wordt op 13 oktober a.s. gelanceerd

De tiende bemanning van het Internationaal ruimte station (ISS) wordt met een Soyuz-raket vanuit Bajkonoer, Kazachstan, op 13 oktober aanstaande gelanceerd om 11.06 uur. De Amerikaan Leroy Chiao en de Rus Salidzjan Sjaripov zullen 6 maanden in het ISS verblijven. De militaire gastkosmonaut Joeri Sjargin zal maar 10 dagen in het ISS blijven.

De Amerikaanse Astronaut Leroy Chiao en de Russische Kosmonaut Salidzjan Sjaripov zullen samen in totaal twee ruimtewandelingen uitvoeren. Als het goed is worden ze na 6 maanden weer naar aarde gebracht door een Space Shuttle. De Space Shuttle zal vanaf mei 2005 weer gebruikt worden door de NASA voor reizen naar het ISS.


Op de foto zijn de Amerikaanse Astronaut Leroy Chiao en de Russische Kosmonaut Salidzjan Sjaripov te zien

De negende bemanning, de Amerikaan Mike Fincke en de Rus Gennadi Padalka, zullen op 23 oktober, om 8.32 uur, terugkeren op aarde. Zij bevinden zich al sinds april 2004 in het ISS.

De Amerikaan Leroy Chiao werkt op dit moment met chemische techniek in de Universiteit van Californië, in Sant Barbara. Sinds 1990 is hij lid als astronaut bij de NASA. De Rus Salidzjan Sjaripov is een kolonel bij de Russische Luchtmacht. Hij werd geselecteerd in 1990 als kosmonaut. Eerder bezocht hij al het ruimtestation Mir, om precies te zijn in 1998.

Als Chiao en Sjaripov na zes maanden het ISS zullen verlaten zullen zij, als het goed is per Space Shuttle thuis worden gebracht. Dit zal dan weer de eerste keer zijn dat een space shuttle een bezoek brengt aan het ISS, sinds de ramp met de Space Shuttle Columbia, ruim een jaar geleden.

De astronaut en kosmonaut zullen in januari 2005 en in maart 2005 een ruimtewandeling uitvoeren.

Bron: NASA