Oktober is een prachtige maand voor de amateur astronoom

De maand oktober is dit jaar een prachtige maand voor de amateur astronoom. Op 28 oktober 2004 zal de maan verduisterd worden door de Aarde. Dit noemen we een maansverduistering. Ook de Orioniden, een bekende meteorietenregen is in aantocht en ster Vega is te bewonderen als een heldere stip aan de sterrenhemel na zonsondergang.

Voor de amateur astronoom is dit een prachtige maand om te waarnemen. We beginnen met een bijzonder verschijnsel. De ster Vega, ook wel genaamd ‘de dalende adelaar’ is zo helder dat het zelfs in een stad te zien is met het blote oog, ’s avonds, na zonsondergang. De ster heeft een prachtige blauwe gloed en staat deze keer in het zuiden. Vega is maar 27 lichtjaren van de Aarde verwijderd. De beste gelegenheid om deze ster te zien is op dinsdag 19 oktober.

Ook de maan is vanavond goed te zien. Wel moet u een goed uitzicht hebben op de horizon. Omstreeks 21.50 uur gaat de maan onder in het zuidoosten. Mensen met een goede telescoop of verrekijker hebben op dat moment een prachtige gelegenheid om de krater Posidonius te bestuderen. Deze bekende krater is 84 bij 98 kilometer groot. Apollo 17 is enkele tientallen jaren geleden aan de rand van deze krater geland.

Op 20 oktober is de maan opnieuw te bewonderen in het zuiden. Alleen zal nu de ster Deneb de aandacht trekken. Deze prachtige ster glanst aan de hemel op die avond in het noorden. Deneb is maarliefst 1600 lichtjaren van de Aarde verwijderd, maar is deze avond opvallend helder. Dit komt doordat deze ster maarliefst 60.000 keer helderder is dan onze zon.

Rond 21.00 uur zijn vier bekende kraters te zien op de Maan. Hierbij gaat het om de volgende kraters; Aristoteles en Eudoxus zijn in het noorden te zien, samen met de twee kraters Kaukasus en Apennine.

Op 20 en 21 oktober is de bekende meteorieten regen ‘Orioniden’ te zien. Dit zijn de nakomelingen van de beroemde komeet Halley. Gemiddeld zullen er ongeveer 10 tot 20 meteoren per uur te zien zijn. De beste dag om de meteorieten regen te kunnen bewonderen is op woensdag 20 oktober.

Komeet Halley is inmiddels al lang het zonnestelsel uit, maar deeltjes uit de staart van de komeet blijven achter. De Aarde kruist die twee nachten het spoor van die deeltjes. Kortom; een prachtige meteorietenregen. De meteorieten waren al vanaf begin oktober zichtbaar en kunnen zelfs tot november nog te zien zijn. Hierbij moet er wel rekening mee houden dat u niet in een stad bent. Het beste is om in een weiland of andere plek te gaan kijken naar de Orioniden, ver weg van een stad of een woonwijk. Om deze meteorietenregen niet te missen kan je het beste richting het sterrenbeeld Orion kijken. Dit sterrenbeeld staat op die avond in het zuidwesten.

En natuurlijk als knaller, de maanverduistering op 28 oktober. Van 02:05 uur tot 08:02 uur kan je genieten van de tweede maansverduistering van dit jaar. In Nederland en België is de verduistering goed te zien. Een maansverduistering vind plaats als de Aarde precies tussen de zon en de maan in staat. Enkele uren kan er geen (rechtstreeks) zonlicht op de maan schijnen. De maan word op dat moment niet onzichtbaar. De Aardse atmosfeer weerkaatst rode zonnestralen richting de maan op dat moment, zodat de maan een prachtige oranje/rode gloed heeft.

Het fenomeen begint omstreeks 02:05 uur, om precies te zijn 02:05:35 uur en eindigt ’s morgens om 08:02:44 uur. Om 05:04:06 is de maan volledig verduisterd en moet om 05:03:57 het donkerst zijn.

De maansverduistering is in het begin te zien in het zuidwesten en eindigt in het westen. Genoeg reden om te kijken, want pas over 3 jaar zal de volgende maansverduistering plaatsvinden!