Briljante foto’s van maan Titan

Ruimtesonde Cassini heeft een prachtige foto gemaakt van de grootste maan van Saturnus, Titan, waarop veel oppervlaktedetails te zien zijn. Het beeld dat op 24 oktober 2004 ontvangen werd op Aarde, heeft een hoog contrast.

Het beeld toont overigens details die op Aarde door de grootste telescopen niet gezien kunnen worden. Cassini is van plan om vandaag (26 oktober 2004) een fly-by uit te voeren om deze maan. Verwacht word dat er nog heldere foto’s worden gemaakt, met een paar in kleur.

Op het tweede plaatje zien we goed de atmosfeer van maan Titan. De foto werd op 24 oktober van dit jaar gemaakt door de Cassini sonde op een afstand van één miljoen kilometer (hetzelfde als 620,000 mijlen). Ook werd er gebruik gemaakt van een ultraviolet filter.

Op de foto zien we dat de atmosfeer van de maan verlicht wordt door de zon. De bekende “nevel-laag” zien we als een fel verlichte ring rond de maan. Deze ring is ontstaan door bepaalde chemische reacties van de oppervlakte van Titan. Ook zullen we waarschijnlijk foto’s te zien krijgen van de atmosfeer van Titan tijdens de fly-by van 26 oktober 2004 (vandaag) op een afstand van 1200 kilometer.


Deze artiestenimpressie laat zien hoe de Huygens sonde waarschijnlijk zal landen op Titan in januari 2005

Cassini zal bij de fly-by van 26 oktober om Titan 1.200 kilometer verwijderd zijn van de maan. De eerste Titan-fly-by was op 2 juli van dit jaar op een afstand van 340.000 kilometer. Cassini zal de komende vier jaren in totaal 45 fly-by’s uitvoeren om Titan. In januari 2005 zal de Huygens sonde afdalen in de atmosfeer van Titan en de oppervlakte van de maan onderzoeken.