Aanwezigheid van methaan op Mars bewezen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meldt dat er bewezen is dat er methaan aanwezig is op de planeet Mars. De aanwezigheid van methaan kan duiden op biologische activiteit op de rode planeet.

De Genemi telescoop zag in het spectrum duidelijk twee aparte lijnen van methaan in de atmosfeer van Mars. “Het is een fantastische ontdekking”, zegt Stephen Squyres van NASA. “Het belangrijkste is nu om uit te zoeken waar het methaan vandaan komt.”

Volgens de meeste wetenschappers op Aarde moet er een constante bron zijn die het methaan produceert, omdat het UV-licht van de zon het methaan zou moeten afbreken. Vladimir Krasnopolsky van de Catholic University in Amerika, zegt dat het methaan van een biologische bron afkomstig moet zijn, want er is op dit moment geen sprake van vulkanische activiteit op planeet Mars. De University of Michigan zegt dat het methaan is ontstaan door een recente inslag van een meteoriet en andere universiteiten zeggen dat het methaan afkomstig is van smeltend “methaan-ijs”, diep in de korst van Mars.

Er zijn dus genoeg mogelijke redenen voor het ontstaan van het methaan op de rode planeet.

Bron: New Scientist