X-43A vestigt nieuw snelheidsrecord

Het vliegtuig X-43A van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft gisteravond alsnog een nieuw snelheidsrecord gevestigd. Het supersonisch vliegtuig haalde een snelheid van maarliefst 11.000 kilometer per uur. Maandagavond werd de vlucht uitgesteld door een aantal technische problemen.

Het vliegtuig vloog dinsdagavond met een snelheid van 11.000 kilometer per uur de Grote Oceaan, ten westen van Los Angeles. Deze snelheid is maarliefst 9,75 keer sneller dan het geluid. In maart van dit jaar haalde hetzelfde vliegtuig een snelheid van 7700 kilometer. “De vlucht is een goed begin voor de toekomstige plannen van de NASA”, zei Sean O’Keefe van de NASA na afloop. “We hebben een grote stap voorwaarts gezet in de mogelijkheid om belangrijke ladingen in de ruimte op een goedkope, veilige en betrouwbare manier te verzenden.”

De X-43A vliegt op een erg bijzondere manier. Namelijk, de motor van het vliegtuig verbrandt waterstof uit de lucht en zet dat om in zuurstof. NASA zal in de toekomst, met behulp van deze technologie, meer van dit soort vluchten uitvoeren.

Bron: Yahoo!