Komeet Malchholz bij goed weer vannacht te zien

De komeet Malchholz zal vannacht te zien zijn in heel Nederland. Met een goede verrekijker of telescoop kan je komeet vanaf 22.45 uur bewonderen. Zes uur later, om precies te zijn om 4.45 uur, gaat de komeet achter de horizon.

Rond 22.45 uur vanavond zal de komeet in het zuidoosten opkomen. Om 2.00 uur ’s nachts zal Malchholz op zijn hoogtepunt zijn, want staat dan op zijn hoogste punt. Om 4.45 uur zal de prachtige komeet weer achter de horizon verdwijnen. Met een goede verrekijker of telescoop kun je de komeet zien. Ook moeten natuurlijk de weersomstandigheden gunstig zijn. In de nacht van 5 op 6 januari zal de komeet het beste te zien zijn.

Een kometenjager, genaamd Donald Machholz, heeft in het verleden al 9 kometen ontdekt. De eerste komeet ontdekte hij in het jaar 1978 en 16 jaar later ontdekte hij zijn laatste komeet, in 1994. Maar naar lang de hemel af te speuren, nam hij in hetzelfde jaar met zijn 150mm f/8 newton reflector uit 1968 een klein stipje waar. Dit stipje had een magnitude van 11. Professionele telescopen namen in het land Australië later ook deze komeet waar, en bevestigde de ontdekking.