In de wekelijkse Cassini update zien we dit keer vijf nieuwe foto’s van de Amerikaanse ruimtesonde Cassini.
Op de eerste foto die Cassini deze week maakte, zien we de 5.150 kilometer grote maan Titan. Het plaatje is in visueel licht gemaakt. Daarom zijn er helaas geen details te zien.
De Narrow Angle camera fotografeerde Titan op 17 september 2004, dit keer op een afstand van 8,3 miljoen kilometer. De schaal is deze keer 50 kilometer per pixel.
De tweede foto van Cassini deze week toont de donkere kant van de mysterieuze maan Iapetus. Deze maan heeft een diameter van 1.436 kilometer.
De Cassini ruimtesonde maakte de foto op 24 september 2004 op een afstand van 7,4 miljoen kilometer. Cassini gebruikte zijn bekende Narrow Angle camera hierbij. De schaal van het plaatje is 45 kilometer per pixel. Het plaatje is met een factor van vier vergroot.
Op het derde plaatje zien we een gedeelte van het unieke ringensysteem van planeet Saturnus. Op de foto valt de schaduw op de F-ring en A-ring van het systeem. Ook zien we enkele manen. Ongeveer in het midden van de foto, zien we de kleine maan Atlas. Deze maan is 32 kilometer groot en bevind zich in de A-ring. Ook zien we Prometheus. Deze maan heeft een grootte van 102 kilometer en bevind zich samen, met de op de foto niet zichtbare maan Pandora, in de F-ring. Als allerlaatste zien we linksonder in het plaatje, de 181 kilometer grote maan Janus.
Over de vierde foto is nog niet zoveel bekend. We weten wel dat op het plaatje de atmosfeer van Saturnus te zien is. In die atmosfeer woeden tientallen stormen, waarbij er soms windstoten kunnen zijn van meer dan 1000 kilometer per uur.
De Cassini ruimtesonde maakte deze foto op 24 september 2004 met de Narrow Angle camera, op een afstand van 7,8 miljoen kilometer. De schaal van het plaatje is 92 kilometer per pixel.
Op het laatste plaatje zien we opnieuw de onrustige atmosfeer van planeet Saturnus. Rechtsonder zien we de bekende maan Mimas.
De foto is gemaakt door Cassini op 25 september 2004, op een afstand van 7,8 miljoen kilometer. Uiteraard werd er gebruik gemaakt van de Narrow Angle camera. De schaal van het plaatje is 46 kilometer per pixel.
Bron: Planetary Photojournal