De buitenkant van de B-ring

Er is weer in een nieuw plaatje gemaakt door de Cassini sonde. Deze keer heeft hij een foto gemaakt van de buitenkant van de B-ring met subtiele details. De ringen lopen zo mooi gelijk, dat er geen misvormingen te zien zijn.

In deze close-up is de buitenkant van de B-ring te zien van Saturnus. Er zijn in deze foto subtiele, golfachtige patronen met honderden smalle eigenschappen die op ‘groeven’ lijken, te zien. Die doen verslag van een merkbare abrupte verandering in de helderheid van de scheiding rechts. Links van de scheiding is de buitenring van B, met zijn scherpe rand die door een sterke gravitatieresonantie is gevormd, te zien en deze heeft de maan Mimas gehandhaafd. Rechts van de scheiding ‘Huygens’ zijn de plateaus van de banden van de Cassini scheiding te zien. Smalle ringen binnen de scheiding worden ook wel de lange krul van Huygens genoemd.

Het beeld werd genomen door middel van zichtbaar licht van de Cassini. Het ruimtevaarttuig maakte deze foto met de narrow-angle camera op 29 oktober 2004, op een afstand van ongeveer 819 000 kilometer (509 000 mijlen) van de planeet Saturnus. De schaal op de foto is 4,5 kilometer (2,8 mijl) per pixel.

Bron: Cassini-Huygens home