Huygens-sonde klaar voor landing op Titan

De Europese Huygens-sonde is volgens de laatste systeemcontroles gereed voor de landing op maan Titan, die op 14 januari volgend jaar zal plaatsvinden. De sonde zal voornamelijk metingen gaan verrichten op de mysterieuze maan. Ook zullen we foto’s kunnen verwachten van het nog onbekende oppervlak van de maan.

Maarliefst 7 jaar had Cassini, met aan boord de Huygens-sonde, nodig om de meest prachtige planeet van ons zonnestelsel te bereiken. Alleen de ringen waren al uniek, maar wat er daar achter schuilde, was nog vrijwel onbekend. Bij het bereiken van de planeet op 1 juli van dit jaar, zag de mensheid voor het eerst, scherp en duidelijk, de prachtige, onrustige atmosfeer van Saturnus. Ook werden er tientallen manen in beeld gebracht, wat resulteerde in fantastische kleur- en zwartwit foto’s.

De Huygens-sonde, zal op 25 december, de eerste kerstdag, zich loskoppelen van de Cassini sonde. Na twintig dagen zal de Huygens-sonde de maan Titan bereiken en tweeëneenhalf uur de atmosfeer kunnen onderzoeken. Op een hoge snelheid zal de sonde na enige tijd, met behulp van een drietal parachutes, landen op het oppervlak van de maan.

Het zou al een hele prestatie zijn, als de Huygens-sonde op het oppervlak zou landen. Met een beetje geluk zal de sonde zelfs de landing overleven, en het oppervlak kunnen onderzoeken. ESA gaat er vanuit dat alles goed voorloopt, maar wat de sonde op het oppervlak aantreft, is nog onbekend.

Bron: BBC