Huygens is helemaal klaar voor het doel Titan

De 2,7 meter brede ruimtesonde Huygens heeft zijn definitieve systeemcontrole gedaan en wetenschappers hebben bevestigd dat de landing van de sonde op 14 januari 2005 kan doorgaan.

De Huygens heeft de afgelopen zeven jaar meegereisd op de rug van Cassini die in juli dit jaar bij de geringde planeet Saturnus aankwam. De duik in de atmosfeer van Titan zal één van de belangrijkste hoogtepunten zijn in deze missie.

"Huygens is in goede vorm”, zei dr. Gerhard Schwehm van de Europese ruimtevaartorganisatie. "Wij hebben het groene licht van de overzichtraad om de opdracht te werk te laten gaan.”


Titan, het doel

Het zal op eerste Kerstdag gebeuren, de Cassini-sonde laat de 319 kg zware Huygens los. En het dan zal het nog ruim 20 dagen duren voordat hij bij Titan aankomt.

Huygens zal om op 14 januari 2004 om 10.07 uur Nederlandse tijd de atmosfeer van Titan bereiken, en de sonde zal dan een snelheid van 6 kilometer per seconde hebben om door de atmosfeer ruizen.

De wrijving op het hitteschild en 3 valschermen zullen de snelheid van het laboratorium vertragen. En vervolgens ook nog een parachute om de sonde zachtjes te laten landen.

Als het alleen al om het landen zou gaan, zou Huygens ongeveer twee en een half uur duren voordat hij door de atmosfeer is gegaan. Vervolgens zou de sonde een zachte landing op het oppervlak moeten doen en dan veel nieuwe ontdekkingen gaan doen.

Bron: BBC