Alle Cassini foto’s van de week 49

De Amerikaanse-Europese Cassini sonde heeft weer een aantal prachtige foto’s gemaakt.

Cassini wierp haar Wide Angle camera op 27 oktober 2004 op de ringen van Saturnus, en dat resulteerde in dit prachtige en scherpe plaatje. Linksboven op de foto zien we de schaduw van de Noordpool van de planeet op het ringensysteem vallen. Daaruit kunnen we opmaken dat de zon op dat moment vanaf de linkerkant op Saturnus scheen.

Cassini maakte dit plaatje dit keer op een afstand van 618.000 kilometer. De schaal van de foto is 33 kilometer per pixel.

Op het onderstaand beeld zien we een gedeelte van het unieke ringensysteem van Saturnus. Voor het grootste gedeelte zien we de prachtige B-ring, die in het midden te zien is. Daarnaast, aan de rechterkant, zien we de A-ring en uiterst rechts zien we de wazige, en moeilijke zichtbare F-ring.

Ook dit keer werd de foto op 27 oktober 2004 gemaakt. Cassini deed dit met zijn Wide Angle camera op een afstand van 631.000 kilometer. De schaal van het beeld is 34 kilometer per pixel.

Op de derde foto zien we de F-ring in een animatie. De animatie is gemaakt uit 44 verschillende foto’s van dezelfde grootte. Om de 3 minuten werd er een foto genomen. De totale tijd is dus, door gewoon 44 keer 3 te doen, 2 uur.

De kern van de F-ring is 50 kilometer breed en ligt ongeveer 80.100 kilometer boven de atmosfeer van Saturnus. Het is de buitenste ring van Saturnus’ ringensysteem, dat voor zover wij weten, bestaat uit 5 ringen. Dat zijn de D-ring, de C-ring, de B-ring, de A-ring en uiteraard de F-ring.

De plaatjes werden in zichtbaar licht gemaakt op 28 oktober van dit jaar door de Cassini sonde. De afstanden variëren van 516000 kilometer tot 562000 kilometer.

Op het allerlaatste plaatje, de 4e van deze week, zien we opnieuw de ringen. Dit maal voor het grootste gedeelte de B-ring en de C-ring. De ringen die in het bovenste gedeelte van het plaatje staan, zijn ook de ringen die het meest ver weg zijn van Cassini. In het onderste gedeelte staan de ringen een stuk dichter bij de sonde.

De foto is op 29 oktober 2004 gemaakt met de Narrow Angle camera. Dit keer maakte Cassini de foto op een afstand van 836.000 kilometer. De schaal van de foto is 46 kilometer per pixel.

Bron: Planetary Photojournal