Astronomen ontdekken vulkanische activiteit op planetoïde

Verschillende astronomen hebben vulkanische activiteit ontdekt op een planetoïde, genaamd Quaoar. De planetoïde bevind zich ontelbaar kilometers ver weg van onze zon en heeft een omtrek van 1260 kilometer.

Door deze bijzondere ontdekking zullen wellicht meer objecten een warm oppervlak hebben waardoor er kans is op de activiteit van vulkanen. Quaoar is één van de de velen planetoïden die zich in de bekende Kuipergordel bevinden. De Kuipergordel is een soort ring van ijsbrokken, die zich lang geleden vormden. Dat was 4,5 miljard jaar geleden. Nooit is er een temperatuur waargenomen boven de -223 graden Celsius. Dat is slechts 50 graden boven het absolute nulpunt, -273 graden.

“Bij zulke temperaturen zal het ijs vormloos moeten zijn, maar dat is deze keer niet het geval. We zien duidelijk ijskristallen in verschillende infraroodopnames”, aldus wetenschappers van de University of Honolulu. Het ijs zou warmer moeten zijn geweest dan -163 graden, voordat er van dit soort ijskristallen gevormd kunnen worden.