Alle Cassini foto’s van week 50

In de Cassini update van deze week zien we dit keer 5 nieuwe foto’s. Om te beginnen zijn de resultaten van de fly-by lang Iapetus mooi. We zien dit keer verschillende kanten van de maan en nog veel meer. Ook wierp Cassini zijn camera op het ringensysteem van Saturnus, wat resulteerde in prachtige plaatjes.

Cassini maakte met de fly-by langs maan Iapetus, enkele weken geleden, de meest scherpe foto’s die ooit zijn gemaakt van de maan. Het plaatje is gemaakt met een ultraviolet-filter en een infrarood-filter.

Met een diameter van 1436 kilometer, is Iapetus na de manen Titan en Dione, de grootste maan van planeet Saturnus. Als je goed kijkt naar de foto, zie je in het middelste gedeelte een enorme inslagkrater op het oppervlak. Deze heeft een grootte van 400 kilometer.

De foto’s werden ook dit keer met de Narrow Angle camera gemaakt tussen 15 en 20 oktober van dit jaar. De afstand tussen de maan en Cassini varieerde tussen de 1,1 miljoen kilometer en 1,3 miljoen kilometer. De schaal van het beeld is 7 kilometer per pixel.

Het tweede plaatje toont de donkere zijde van Iapetus. Het rechtergedeelte van de foto is overbelicht. Door een lange belichtingstijd, zien we zelfs enkele details op de schaduwkant. NASA is van plan om deze techniek bij de eerstvolgende flyby op 1 januari 2005 ook te gebruiken.

De afstand tussen Cassini bedroeg deze keer 1,6 miljoen kilometer. Het plaatje werd in visueel licht gemaakt met de Narrow Angle camera op 22 oktober 2004. De schaal van het beeld is dit keer 9,4 kilometer per pixel.

Op de derde foto van deze week zien we een gedeelte van het unieke ringensysteem van Saturnus. Als je goed kijkt kun je net de maan Prometheus rechtsonder in de F-ring zien.

Het plaatje is genomen in zichtbaar licht met de Narrow Angle camera op 29 oktober van dit jaar. Dit keer bedroeg de afstand tussen Cassini en Saturnus ongeveer 940000 kilometer. De schaal van het plaatje is 52 kilometer per pixel.

Op deze prachtige en interessante foto zien we de buitenste C-ring van Saturnus. Het toont verschillende, golvende variaties in helderheid. Het beeld is genomen op 29 oktober 2004, op een afstand van 838.000 kilometer. Het middelste gedeelte van de foto, toont een gebied dat zich 81,300 kilometer van Saturnus bevind.

Op de allerlaatste foto van deze week zien we een gedeelte van het ringensysteem en een aantal manen. Vanaf links zijn dit de manen Mimas (398 kilometers groot), Janus (181 kilometer groot) en Prometheus (102 kilometer groot). Ook zien we de donkere B-ring, en links daarvan de verlichte A-ring en F-ring.

De foto is op 27 oktober 2004 genomen met de Narrow Angle camera in visueel licht. Dit keer bedroeg de afstand tussen Cassini en de ringen 757.000 kilometer. De schaal van het plaatje is 42 kilometer per pixel.