Nieuwe aanwijzing voor water op planeet Mars

NASA meldt dat marsrover Spirit een nieuw mineraal heeft ontdekt dat erop wijst dat er in het verleden water aanwezig was op planeet Mars. “Wetenschappers, die het mineraal goethiet noemen, is herkend tijdens een onderzoek van Spirit”, aldus het Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Dr. Goestar Klingelhoefer van de Universiteit van Mainz zegt na het bekendmaken van de vondst dat het mineraal een groot bewijs is voor de aanwezigheid van water op planeet Mars, in het verleden. “Het mineraal kan zich alleen vormen in de nabijheid van water.”

Eerder vond Marsrover Oppertunity ook een mineraal dat zich in de nabijheid van zout water kan vormen, genaamd hematiet.

De missie van de twee Marsrovers Spirit en Oppertunity is nog steeds succesvol. Bijna een jaar geleden landde de twee op het oppervlak van de Rode planeet. NASA verwachtte dat de twee rovers tot april zouden kunnen functioneren, maar de rovers gingen door met het onderzoeken van de planeet, wat resulteerde in prachtige foto’s en nieuwe ontdekkingen. Door het succes is NASA van plan om zelf mensen in de toekomst naar de planeet te sturen.

Bron: NASA