Huygens klaar voor landing op Titan

Op 14 januari 2005 zal de Europese Huygens-sonde een hopelijk succesvolle landing maken op het oppervlak van de maan Titan.

Na zeven jaar wachten is de Cassini-Huygens sonde eindelijk aangekomen bij planeet Saturnus. De planeet is één van de meest prachtige hemellichamen in ons zonnestelsel. Alleen de ringen waren al uniek, maar wat er daar achter schuilde, was nog vrijwel onbekend. Bij het bereiken van de planeet op 1 juli van dit jaar, zag de mensheid voor het eerst, scherp en duidelijk, de prachtige, onrustige atmosfeer van Saturnus. Ook werden er tientallen manen in beeld gebracht, wat resulteerde in fantastische kleur- en zwartwit foto’s. Ook werden er veel nieuwe ontdekkingen gedaan. De Cassini-scheiding is bijvoorbeeld geen echte scheiding, maar word veroorzaakt door maan Dione.

Ook veel manen werden onder de loep genomen tijdens een fly-by. Cassini begon de missie met een fly-by langs maan Phoebe, wat resulteerde in prachtige foto’s waarop veel kraters te zien waren. Tussen 1 juli en 14 december 2004 bracht de Cassini-sonde nog een bezoekje aan de mysterieuze maan Titan.

De Huygens-sonde, zal op 25 december, de eerste kerstdag, zich loskoppelen van de Cassini sonde. Na twintig dagen zal de Huygens-sonde de maan Titan bereiken en tweeëneenhalf uur de atmosfeer onderzoeken. Op een hoge snelheid zal de sonde na enige tijd, met behulp van een drietal parachutes, landen op het oppervlak van de maan.

Het zou al een hele prestatie zijn, als de Huygens-sonde op het oppervlak zou landen. Met een beetje geluk zal de sonde zelfs de landing overleven, en het oppervlak kunnen onderzoeken. ESA gaat er vanuit dat alles goed voorloopt, maar wat de sonde op het oppervlak aantreft, is nog onbekend.