Grote kans op zien van komeet Machholz

Goed nieuws, want waarschijnlijk zal u vannacht komeet Machholz kunnen bewonderen. De komeet staat vanavond hoog in lucht, in het oosten.

Volgens de laatste berekeningen is er een grote kans dat u voor de eerste keer komeet Machholz kan zien. Vanavond, rond 23.00 uur, zal de komeet het beste te zien zijn in het oostelijke gedeelte van de sterrenhemel. Veel moeite kost het niet om de komeet te zoeken, want Machholz staat vanavond rechtsboven de bijna volle maan. Links zijn de Pleiaden te zien, of anders gezegd M45. De komeet staat overigens in het sterrenbeeld Orion, naast de prachtige ster Rigel.

Ook het weer zal vanavond goed zijn. Het is helder, en er zijn volgens het KNMI geen buien op komst. Een goede reden om vandaag uw verrekijker of telescoop te pakken, en te genieten van de prachtige komeet. Laat deze kans dan ook niet voorbij gaan!

Een kometenjager, genaamd Donald Machholz, heeft in het verleden al 9 kometen ontdekt. De eerste komeet ontdekte hij in het jaar 1978 en 16 jaar later ontdekte hij zijn laatste komeet, in 1994. Maar naar lang de hemel af te speuren, nam hij in hetzelfde jaar met zijn 150mm f/8 newton reflector uit 1968 een klein stipje waar. Dit stipje had een magnitude van 11. Professionele telescopen namen in het land Australië later ook deze komeet waar, en bevestigde de ontdekking.