Bemanning ISS heeft weer voldoende voedsel

Russische ruimtevaartautoriteiten hebben vanmorgen bekend gemaakt dat de Progress M-15 succesvol is gekoppeld aan het International Space Station. Het vrachtschip heeft voor ruim 112 dagen eten bij zich. De Progress M-15 bracht ook nog een aantal andere dingen mee, zoals water, brandstof, zuurstof en een paar kerstgeschenken.

Vrijdag 24 december, om 2.19 uur Nederlandse tijd werd het Progress-schip succesvol gelanceerd vanuit het Baikonur Cosmodrome in Kazachstan. Na een reis van ongeveer 2 dagen, kwam het vrachtschip aan bij het International Space Station, en koppelde zich daarna vast.

Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat er te weinig voedsel in het ISS was. Volgens de Amerikaanse astronaut Chiao en de Russische kosmonaut Sjaripov zouden de Rus Padalka en de Amerikaan Fincke, de vorige bemanning, teveel hebben gegeten tijdens hun verblijf van een half jaar. Vooral Padalka zou een flinke voorraad van het voedsel naar binnen hebben gewerkt.

Als het vrachtschip, de Progress M-15 niet was aangekomen bij het ruimtestation, zouden Leroy Chiao en Salizhan Sjaripov op 30 december voortijdig naar de Aarde moeten terugkeren in een kleine noodcapsule.